Zrušení radarů

27. 11. 2015

- Návrh pan Aleš Marek - Reakce Městské policie Říčany

Zrušení radarů

Vážení spoluobčané,

k napsání tohoto článku mě vede fakt, že jsem byl právním oddělením města vyzván k zaplacení výpalného. Za výpalné považuji složenku na 900 Kč za překročení rychlosti v ulici Říčanská, v devět hodin večer, o celých – a teď pozor – 12 km v hodině. Řidič vozidla, které vlastním, jel rychlostí 62 km/hod místo 50 km/hod.

Pokutovat tento rozdíl v rychlosti mi přijde jako neskutečně pobuřující a jako úplná fraška. Ve večerních hodinách na této komunikaci není živá duše, nikoho tam řidiči neohrožují a stačí se jen na chvíli zamyslet, např. nad tím, kdo vám ještě nezaplatil fakturu nebo jaké úkoly musíte zítra udělat, apod. a jedete šedesátkou, ani si nevšimnete.

V poslední době se u nás dějí strašlivé věci, které postupně omezují naši svobodu. Občané se začínají bát, podnikatelé ztrácejí chuť podnikat.  Bohužel se ale začínáme bát si stěžovat i na zlovůli úřadů a úředníků, které si platíme z našich daní. Necháme si líbit úplně všechno? Nevím jak vy, ale já musím udělat docela dost práce, abych si vydělal těch 900 Kč nehledě na to, že je chci také sám utratit, protože nejlépe vím (na rozdíl od úředníků města) za co je utratit nebo kam je investovat.

To, že se město chystá tyto peníze ode mne vybrat za takto marginální prohřešek, považuji za naprosto skandální, nechutné a odsouzeníhodné.

Vážení občané, vyjádřete, prosím, i vy svůj odpor k jednání vedení města tím, že pošlete panu starostovi nesouhlasný email. Zavolejte mu a řekněte mu, co si o tomto pokutování myslíte. Kdo z vás již dostal nesmyslnou pokutu a nechal si to líbit? Zabraňme, prosím, Vladimíru Kořenovi, aby i v Říčanech zaváděl policejní stát!

S pozdravem

Aleš Marek

 

 

Reakce Městské policie Říčany

Dodržovat stanovenou rychlost vyplývá ze zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, § 18 rychlost jízdy. Smyslem závazných pravidel silničního provozu je prioritně chránit život a zdraví všech účastníku silničního provozu. Nelze, tak domýšlet, že někdy by ty pravidla nemusela platit, nebo je přehlížet. Uvedená pravidla mají své opodstatnění, zejména u rychlosti  vozidel, kde je nejvíce dopravních nehod, nelze tedy mírnit pravidla. Představa, že ve večerních hodinách budeme mít z města závodiště, nelze v žádném případě akceptovat. Stejně tak se zabývat myšlenkou, ze řidič za jízdy potřebuje přemýšlet nad jinými věcmi, než řešit zda někde nepřekračuje rychlost, je absurdní. Řidič má hlavní povinnost věnovat se plně řízení vozidla, tak aby neohrozil bezpečnost v silničním provozu, § 5 odst. 1. písm. b) zák. č. 361/2000Sb., kde je to výslovně stanoveno. Rovněž je potřeba si uvědomit, že nejohroženějším účastníkem silničního provozu je chodec a stejně tak i řidič, který chce bezpečně vjet do křižovatky a nebýt ohrožen rychle jedoucím vozidlem s řidičem, který na místo věnovaní se řízení, přemýšlí, co bude dělat doma. Právě ve městech je zvýšené riziko dopravní nehody a to bez rozdílu zda je to večer, nebo přes den. Závěrem, je potřeba si uvědomit, že právě dodržováním pravidel silničního provozu, lze snížit nehodovost a chránit tak životy i zdraví nás všech. Kdo nechce respektovat pravidla v zájmu bezpečnosti, musí počítat se sankcí – pokutou. Rozhodně zde nikdo nezavádí policejní stát, stačí jen dodržovat předpisy.

 

                                                                                                          Václav Řezáč

                                                                                                Vedoucí Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena