ZŠ A MŠ NEMO

29. 5. 2022

Vítejte v Liščí rotě!

„Kdo si hraje, nezlobí“ je léty ověřené tvrzení, které slýcháváme od našich babiček. Víte, že kdo si hraje, může být dokonce i hrdina? U nás v NEMU dobře známe příběh čtyř bratrů loutkářů, legionářů, kteří byli tak odvážní, že si dokázali hrát i uprostřed velkého nebezpečí. Pomohli tak založit svobodnou Československou republiku, díky které si my dnes také můžeme hrát a být stejně hrdí a odvážní, jako byli AntonínMatějVojta a Jindra Kopečtí.

Příběh rodiny Kopeckých je jedním z okének do historie naší republiky. Ukázal nám, co znamená rodinné pouto, jak jednoduše pomoci ve zlé době.  Válka s sebou nese smutek, bolest, ale také lásku, protože jedno bez druhého nejde, tak jako v životě.

V Liščí rotě všichni začínáme jako prostí vojíni a v průběhu roku získáváme další hodnosti v závislosti na složených zkouškách, jako je vyřešit vybrané kapitoly z Koumáka, prezentování přečtených knih, účast ve čtenářské lize, práce v hodině a v neposlední řadě problémové úlohy napříč předměty, které u žáků podporují rozvoj myšlení, schopnosti řešit problémy a překonávat obtíže.

Tak jako je pro vojáka nedílnou součástí základní vojenská služba, tak je pro nás v rotě MY SPACE. Prostor pro přípravu na jednotnou přijímací zkoušku na osmiletá gymnázia a přechod na druhý stupeň základních škol. Žáci se zde seznámí se strukturou zkoušky a dalšími skutečnostmi, které jsou pro úspěšné vykonání zkoušky podstatné. Při výuce využíváme ilustrační CERMAT testy, SCIO testy, dále systémy Umíme česky a Umíme matiku. Žáci si díky těmto testům a systémům pomáhají opakovat, upevňovat učivo a získají zpětnou vazbu ve formě správných řešení i procentuálního výsledku testu.

A slyšeli jste? Na vlasy hřeben, do pusy jídlo, na ruce vždy však jen Ottovo mýdlo. Na obličej, na prádlo, na hedvábí i na zem! Ano, je to reklama za první republiky. Synonymem úspěchu a reklamy je v tomto období firma Baťa, Rolný, Schicht, Nehera či Škoda. I my jsme si vytvořili reklamní POP ART plakát v nejrůznějších obdobách od tradiční kombinace obrazu a textu k více či nápaditým veršovaným pobídkám.

Každý si z Liščí roty odnáší mnoho cenných zkušeností pro další život, naučí se zodpovědnost za své činy a brát ohled na druhé. Pomáhat druhým, jelikož nikdy nevíme, kdy pomoc druhých budeme sami potřebovat.

Jan Kučera, třídní učitel 5. třídy

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena