ZŠ a MŠ NEMO

31. 10. 2022

Cesta za pokladem skřítka Podzimníčka

Začátkem října se už i naši nejmenší dvouleťáčci ze třídy Želviček zabydleli ve školce natolik, že jsme se mohli společně se staršími kamarády ze třídy Delfínků a Žabek vydat na dobrodružnou cestu za pokladem, kterou nám v NEMU každoročně připravuje skřítek Podzimníček.

Že ho ještě neznáte? Tak poslouchejte: nejprve zaťuká na okno školky a láká nás ven, na cestu za všemi barvami podzimu…

Hned na začátku té cesty hádaly děti, po jakém ročním období má skřítek jméno a jak toto období v přírodě poznáme. Skřítkovi pak zazpívaly písničku o dešti, kterou jsme se společně naučili během září, a přidaly i několik říkadel a básniček o houbách. O něco tvrdším oříškem pak bylo přiřadit nasbírané listy a plody k těm správným stromům. Za odměnu jsme se mohli na chvíli proměnit v ušáky a rozdat si zaječí závody ve skákání nebo si zahrát na ptáčky letící do teplých krajin. Dozvěděli jsme se, jak daleko musí letět vlaštovky i čápi, nebo jak se starat o ptáčky, kteří tu s námi v zimě zůstanou.

O tom, co nejlépe pomáhá na kašel a rýmu, jsme si povídali u šípkového keře a snažili se nepopíchat si prstíky při trhání šípků, a těšení na šípkový čaj – však uzdravil i Křemílka s Vochomůrkou!

Při zpáteční cestě jsme znovu hádali a také trochu počítali, kolik barev najdeme na spadaných listech.

A představte si, při tom hledání listů – on tam pod stromem doopravdy seděl a čekal na nás! Skřítek Podzimníček i s pokladem!

Z listů, které děti nasbíraly, si pak vyrobily každý svého malého skřítka domů a spolu s ním si odnášely trochu zdravého mlsání z pokladu – medík od včeliček, marmeládu z hrušek a jablíček, voňavý lesní čaj, také pár kaštanů a špejlí na vytvoření zvířátka. A hlavně podzimní deníček se spoustou nápadů, které můžeme během podzimu vyzkoušet. Třeba skákat do listí, najít pavučinu, ochutnat dýni, poslouchat déšť, rozlousknout oříšek, skočit do kaluže, pohladit mech, upéct štrúdl, čichnout si ke skořici, pozorovat veverku, přejít po kamenech potůček, postavit z kůry domeček pro skřítka, nebo si opéct na ohýnku jablíčko… Zkuste to s námi, podzim je zkrátka báječné roční období!

 Paní učitelky z MŠ NEMO, www.nemoricany.cz

 

 

 

 

 

 

                                                                                             

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena