ZŠ Bezručova

3. 7. 2015

- TŘI (projekty) V JEDNOM (školním roce) - Obhajoby absolventských prací 9. ročníku - Profilace školy v praxi aneb jak hudební třídy naší školy prožily školní rok 2014/2015 ?

 

TŘI (projekty) V JEDNOM (školním roce)

 

Školní rok končí a je na místě bilancovat. Rok to byl po stránce vzdělávacích aktivit více než bohatý. Přinesl dětem i učitelům mnoho nových poznatků.

V průběhu roku jsme realizovali tři vzdělávací projekty „Škola bez hranic“, „Dotkněte se inspirace“ a „Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě“. Svou tematickou škálou se dotýkaly mnoha vzdělávacích oborů – jazykového a přírodovědného vzdělávání, informatiky. Důležité je, že se vzdělávali jak žáci, tak pedagogové.

 

„Škola bez hranic“

Cíl projektu: výuka metodou CLIL, zdokonalování pedagogů a žáků v anglickém jazyce

Metoda CLIL není sice zcela nová, ale zatím není v českém školství příliš rozšířená. Jedná se o integrované vzdělávání (CLIL = Content Language Integrated Learning), při němž dochází k propojení výuky cizího jazyka s výukou odborného předmětu. Od bilingvní výuky se liší tím, že má dva výukové cíle, vedle cíle odborného i ten jazykový, kdy jazyk je jak prostředek komunikace, tak i jejím cílem.

Ve dvou seminářích byli učitelé seznámeni s metodou CLIL a s prací s anglickou učebnicí nejazykového předmětu. Znalost angličtiny byla u učitelů zdokonalována a prohlubována v  blocích intenzivního kurzu.

Žáci 8. ročníku se pomocí této metody seznamovali pod vedení Mgr. Jany Přibylové s anglickými názvy tělních orgánů, orgánových soustav a jejich funkce. Pracovali se zájmem, pochopili, že znalost lidského těla v angličtině je důležitá pro komunikaci při jakémkoliv onemocnění, zranění nebo jiném problému v cizině.

Žáci 6. ročníku se pro změnu učili s pí uč. RNDr. Miloslavou Strakovou matematiku.

Žáci 9. ročníku s pí uč. Mgr. Naděždou Francánovou pokračovali ve virtuální výuce anglického jazyka, vedené rodilými mluvčími.

Dá se říci, že vyvrcholením celého projektu na naší škole byl projektový den v anglickém jazyce. Všechny ročníky, zapojené do projektu, se tohoto dne účastnily. Žáci byli rozděleni do pracovních týmů, procházeli několika bloky, kde plnili různé úkoly. Cílem bylo odhalit, jaké osobnosti představují jednotliví lektoři. Do Říčan přijely tyto slavné osobnosti: Agatha Christie, Kryštof Kolumbus, britská archeoložka Mary Leakey a fotbalista George Best.

 

„Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě“

Cíl projektu: prohloubení znalostí žáků i učitelů zejména v geologii                  

Na škole byl založen přírodovědný klub. Ten měl během školního roku velmi pestrý program a řadu zajímavých aktivit:

·        celodenní exkurze: oblast Rakovníka (na sběr zkamenělého dřeva), Ještědsko–kozákovský hřbet (sběre krystalů achátů, záhněd …), Příbram a Koněprusy (polymetalické rudy a sběr zkamenělin), cementárna v Radotíně a okolí Hostivařské přehrady

·        výstavy v Muzeu Říčany: Zkameněliny, 3D animace pravěkých organismů a výstavu Pod povrchem

·        programy v geoparku: Erozní činnost tekoucí vody, rýžování, řezání a leštění vzorků nerostů a hornin a program Tvorba fosílií

·        terénní práce: v okolí Říčan – břidlicové a žulové odkryvy, pozorování erozní činnosti Rokytky

·        pracovní listy: Sluneční soustava, Podzemní voda, Povrchová voda, Historie těžby nerostných surovin a Horniny – místo pro život

·        filmy: Krasové útvary, Nejkrásnější jeskyně Evropy

Pro učitele během celého roku probíhaly vzdělávací akce: letní týdenní geologický seminář ve Sv. Janu pod Skalou, semináře v Olomouci, Pálavě, Chrudimi, Daňkovicích, Mělníku a Kutné Hoře v Brně, Říčanech, Liberci a Ostravě.

Stěžejní akcí byla týdenní geologická stáž v Londýně, během níž jsme navštívili významná muzea - Přírodovědecké, Londýnské, Britské, Vědecké a Zoologické, seznámili se s historií Londýna i současným životem.

                                                  

„Dotkněte se inspirace „               

Cíl projektu: získání kompetencí a prostředků k využití ICT ve výuce pro pedagogické pracovníky

Do projektu se zapojilo 28 pedagogů, škola získala 20 nových tabletů.

V průběhu celého roku probíhalo vzdělávání na třech úrovních: učitel, ředitel, metodik ICT. Školení měla podobu virtuálních seminářů – webinářů, konzultací pro ředitele a metodika ICT, školení všech pedagogů přímo ve škole. Výstupem celoročního vzdělávání byla závěrečná práce, v níž učitelé prokázali svou schopnost využívat dotykové zařízení v běžné praxi školy.

A jací jsou tedy nyní naši učitelé? Kompetentní využívat mobilních dotykových zařízení jak při své přípravě na výuku a sebevzdělávání, tak i během výuky v běžné třídě i s výhledem na realizaci konceptu 1:1.

za realizační tým M.Lejčková, J.Mandíková, J. Přibylová, M. Straková, N. Francánová

 

 

Obhajoby absolventských prací 9. ročníku

 

Ve dnech 26. 5. – 28. 5. 2015 proběhly na naší škole obhajoby absolventských prací, a to již pátým rokem.

Chlapci a dívky 9. ročníku přicházejí k obhajobám ve společenském oblečení, některé byste v obleku či společenských šatech ani nepoznali. Před komisí učitelů prokazují svoje znalosti a dovednosti, které získali během devítileté docházky na ZŠ. Někteří dokážou příjemně překvapit – např. volbou tématu nebo velmi vyčerpávajícími znalostmi v dané oblasti.

Věnují se opravdu různým a atraktivním zálibám a dokážou o nich psát, mnozí obhajobu obohatí o názorné ukázky. Letos to byla např. ochutnávka kávy při stejnojmenném tématu, myslivecké vábničky k tématu Myslivost nebo různé vlastnoručně vyrobené indiánské předměty k tématu Woodcraft. Obhajoba tématu Pražský krysařík byla dokonce zpestřena přítomností živého psíka, který se po celou dobu obhajoby choval velmi pěkně a poslouchal svoji majitelku. Známky z prací budou započítány do klasifikace z českého jazyka.

Mgr. Jaroslava Mandíková – zástupce ředitele školy

 

Profilace školy v praxi aneb  jak hudební třídy naší školy prožily školní rok 2014/2015 ?

Letošní školní rok byl na akce našich hudebních tříd velmi pestrý.

Už o prázdninách jsme uspořádali pro děti z hudebních tříd týdenní příměstský tábor právě s hudebním zaměřením. Na konci celého týdne děti ukázaly rodičům operku Budulínek, kterou se zvládly naučit.

Abychom zúročili prázdninové úsilí, vystupovaly děti s operkou i v pečovatelském domě Senior v Říčanech.

A blížily se Vánoce a s nimi i náš tradiční Vánoční koncert Bezručovky, který rok od roku přiláká více a více posluchačů. S některými třídami jsme opět navštívili Senior a snažili se tam navodit alespoň trochu vánoční atmosféru.

Před Štědrým dnem  jsme si s našimi páťáky rádi zazpívali u vánočního stromku na náměstí v Říčanech. Zde už Vánoce voněly odevšad…

Nejvíce akcí nás čeká vždy na jaře. I letos tomu tak bylo. V březnu jsme se účastnili projektu Divadla U22 v Uhříněvsi, který byl zaměřen na Velikonoce a zvyky kolem nich. Se 2. hudební třídou jsme nacvičili pásmo lidových písniček, her a zvyků s vlastním  instrumentálním doprovodem dětí 4.třídy. Byli jsme překvapeni i tím, že naše vystoupení vysílala Česká televize v přímém přenosu Studia 6.

Každoročně probíhá vždy v dubnu Jarní koncert partnerských škol, kde se letos ukázaly naše nejmenší děti z 1.třídy a naši nejstarší hudebníci ze 6. a 4.třídy.

Naše děti mohly již druhým rokem ukázat, co umí i na pěvecké soutěži Pěvecké mládí, pořádané ZUŠ, v rámci projektu Patriot. A určitě se zde neztratily.

S úspěšným folklorním vystoupením jsme školu reprezentovali i na Festivalu řemesel 25.dubna na námětí v Říčanech.

Dva velké projekty jsme prezentovali v květnu. Byl to muzikál Zlatovláska, kde vystupovalo asi 80 různě velkých dětí od 1. do 6.třídy. Muzikál jsme cvičili téměř dva školní roky a teprve letos jsme si troufli na jeho realizaci. Jelikož měla představení velký úspěch, zopakovali jsme ještě v červnu jednou pro školy. Určitě to ale nebyla derniéra…

Druhým, úplně novým projektem byl absolventský koncert  žáků 5.C – hudební třídy. Jen pro tento koncert se sešla kapela výborných muzikantů, kterým patří obrovský dík – Ráchel Skleničkové, Pavlu Koběrskému, Zdeňku Sýkorovi a Honzovi Indrovi. S nimi jsme si s velkou chutí zahráli i my, učitelé hudební výchovy na Bezručce. Děti, které neměly odvahu zazpívat před ostatními, dostaly možnost své kamarády doprovodit na hudební nástroj, případně odmoderovat celý koncert. Všichni svou roli zvládli na výbornou a rodiče byli možná hodně překvapeni, co jejich děti dokáží.

Na začátku června již druhým rokem proběhlo soustředění našich muzikantů z hudebních tříd, školní kapelky  a mažoretek v Janských Lázních na chatě Lovrana. Cvičili jsme zde všichni na poslední červnová vystoupení  - Zahradní slavnost v MŠ Čtyřlístek, Zahradní slavnost Bezručovky a mažoretky na Kmochův Kolín.

Poslední akcí – prázdninovou – bude Letní tábor Bezručovky. Tady se opět bude hlavně hrát a zpívat,,, Takže úplně stejně jako to u nás na Bezručce chodí celý školní rok…

učitelé hudební výchovy J.Šindelářová, M.Mužík, J. Mrázková Fingerová, … Lipková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena