ZŠ Bezručova

19. 8. 2015

Nový školní rok v Bezručovce může začít.

Stejně jako v rocích minulých se i letos o prázdninách ve škole usilovně pracovalo. Proběhlo malování části školy a ve školní kuchyni se rekonstruovala podlaha. Zásadní změna čeká na všechny již při vstupu do budovy. Škola má nový vstupní portál, recepci a nově obložené vstupní schodiště.

Účelem je zajistit bezpečnost žáků i zaměstnanců školy. Spolu s tím přichází i nový zaměstnanec školy – pan recepční.

Nový školní rok zahájíme v počtu 750 žáků, kteří jsou zařazeni do 31 tříd. S nárůstem žáků se zvětšil i pedagogický sbor o 4 pedagogy.

Škola pokračuje ve své profilaci – hudební a jazykové vzdělávání. Obměnili jsme nabídku volitelných předmětů s cílem podpořit zájmy žáků. Na prvním stupni  je to volitelný předmět Rozumíme penězům, na druhém stupni nově nabízíme Fyzikální praktika, Sportovní hry a nepovinný předmět Výtvarný ateliér.

Hlavním motivem letošního roku je zúročit a uvést do života výstupy řady projektů, které jsme v minulém roce ukončili. Díky jim jsme získali nové IT vybavení – 60 tabletů, po celé škole se lze připojit na školní Wi-Fi, máme novou školní knihovnu s velmi dobrým knižním fondem, včetně cizojazyčné literatury a napojením na web školy, další třídy jsou vybavené interaktivními tabulemi.

Naši učitelé umí vyučovat metodou CLIL, umí pracovat s tablety, dokáží vést projektové dny v cizím jazyce, získali nové vědomosti ve vedení přírodovědného klubu. Nyní je tedy čas všechny tyto novinky uvést do života a obohatit tak výuku.

Na dva roky se nám podařilo získat nový grant na náš projekt „CLIL nová inspirace a cesta ke kvalitě“ v hodnotě 14 561,00 EUR v rámci evropského projektu Erasmus +. Šest našich učitelů vyjede na stáže do Německa a do Anglie s cílem rozvíjet své jazykové dovednosti a především získat znalosti, jak do výuky 1. stupně zařadit metodu CLIL.

V návaznosti na projekt Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě, jsme se zapojili do mezinárodní úrovně tohoto projektu s cílem rozvíjet znalosti v oboru geologie u pedagogů a posléze i u žáků.

Bezručovka má dobře nakročeno a nezbývá než si přát, aby se jí dařilo.

Našim žákům přeji šťastný vstup do nového školního roku, dobré výsledky ve vzdělávání a našim učitelům pevné nervy, dostatek sil a pedagogické invence pro své žáky.

Mgr. Marie Lejčková – ředitelka školy

 

Profilace školy v praxi aneb  jak hudební třídy naší školy prožily školní rok 2014/2015 ?

Letošní školní rok byl na akce našich hudebních tříd velmi pestrý.

Už o prázdninách jsme uspořádali pro děti z hudebních tříd týdenní příměstský tábor právě s hudebním zaměřením. Na konci celého týdne děti ukázaly rodičům operku Budulínek, kterou se zvládly naučit.

Abychom zúročili prázdninové úsilí, vystupovaly děti s operkou i v pečovatelském domě Senior v Říčanech.

A blížily se Vánoce a s nimi i náš tradiční Vánoční koncert Bezručovky, který rok od roku přiláká více a více posluchačů. S některými třídami jsme opět navštívili Senior a snažili se tam navodit alespoň trochu vánoční atmosféru.

Před Štědrým dnem  jsme si s našimi páťáky rádi zazpívali u vánočního stromku na náměstí v Říčanech. Zde už Vánoce voněly odevšad…

Nejvíce akcí nás čeká vždy na jaře. I letos tomu tak bylo. V březnu jsme se účastnili projektu Divadla U22 v Uhříněvsi, který byl zaměřen na Velikonoce a zvyky kolem nich. Se 2. hudební třídou jsme nacvičili pásmo lidových písniček, her a zvyků s vlastním  instrumentálním doprovodem dětí 4.třídy. Byli jsme překvapeni i tím, že naše vystoupení vysílala Česká televize v přímém přenosu Studia 6.

Každoročně probíhá vždy v dubnu Jarní koncert partnerských škol, kde se letos ukázaly naše nejmenší děti z 1.třídy a naši nejstarší hudebníci ze 6. a 4.třídy.

Naše děti mohly již druhým rokem ukázat, co umí i na pěvecké soutěži Pěvecké mládí, pořádané ZUŠ, v rámci projektu Patriot. A určitě se zde neztratily.

S úspěšným folklorním vystoupením jsme školu reprezentovali i na Festivalu řemesel 25.dubna na námětí v Říčanech.

Dva velké projekty jsme prezentovali v květnu. Byl to muzikál Zlatovláska, kde vystupovalo asi 80 různě velkých dětí od 1. do 6.třídy. Muzikál jsme cvičili téměř dva školní roky a teprve letos jsme si troufli na jeho realizaci. Jelikož měla představení velký úspěch, zopakovali jsme ještě v červnu jednou pro školy. Určitě to ale nebyla derniéra…

Druhým, úplně novým projektem byl absolventský koncert  žáků 5.C – hudební třídy. Jen pro tento koncert se sešla kapela výborných muzikantů, kterým patří obrovský dík – Ráchel Skleničkové, Pavlu Koběrskému, Zdeňku Sýkorovi a Honzovi Indrovi. S nimi jsme si s velkou chutí zahráli i my, učitelé hudební výchovy na Bezručce. Děti, které neměly odvahu zazpívat před ostatními, dostaly možnost své kamarády doprovodit na hudební nástroj, případně odmoderovat celý koncert. Všichni svou roli zvládli na výbornou a rodiče byli možná hodně překvapeni, co jejich děti dokáží.

Na začátku června již druhým rokem proběhlo soustředění našich muzikantů z hudebních tříd, školní kapelky  a mažoretek v Janských Lázních na chatě Lovrana. Cvičili jsme zde všichni na poslední červnová vystoupení  - Zahradní slavnost v MŠ Čtyřlístek, Zahradní slavnost Bezručovky a mažoretky na Kmochův Kolín.

Poslední akcí – prázdninovou – bude Letní tábor Bezručovky. Tady se opět bude hlavně hrát a zpívat,,, Takže úplně stejně jako to u nás na Bezručce chodí celý školní rok…

učitelé hudební výchovy J.Šindelářová, M.Mužík, J. Mrázková Fingerová, … Lipková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena