ZŠ Bezručova

30. 10. 2015

Berušky z Bezručky, Pravěk ve škole, D21 již podruhé

Berušky z Bezručky  na startu nového školního roku

Taneční skupina Berušky z Bezručky ani v loňském školním roce nezahálela. Vystupovala na mnoha kulturních a školních akcích nejen v Říčanech, ale i v blízkém okolí. Tradičně také na plese naší školy ZŠ Bezručova, na dětském karnevale ve Struhařově, na Dětském dnu v Říčanech atd.

Kromě pravidelných tréninků skupina vyjíždí dvakrát ročně na soustředění, kde se pilně připravuje na svá vystoupení.

Mažoretky Berušky z Bezručky navázaly úzkou spolupráci s proslulým hudebním tělesem Městkou hudbou Františka Kmocha z Kolína pod vedením Miloslava Bulína, s nimiž vystupují na jejich hudebních akcích. Velkou ctí pro ně bylo společné vystoupení ve Valdštejnské zahradě, kde obě skupiny zahajovaly Kulturní léto v Senátu ČR pod záštitou senátorky Emilie Třískové.

Mažoretky reprezentují ZŠ Bezručova a město Říčany na mezinárodním festivalu dechových hudeb Kmochův Kolín. Tradičně se při tomto festivalu pořádá soutěž Miss mažoretka. Již po dvakrát přivezly domů do Říčan Miss mažoretku v kategorii kadet.

A co letos? Legrace, zábava, ale také tvrdý trénink a disciplína, to jsou mažoretky Berušky z Bezručky. Zde se dívky učí týmovému cítění, rozvíjí pohybovou koordinaci, rytmus, učí se základním tanečním krokům s mažoretskou hůlkou a připravují se na veřejná vystoupení. Zážitky a zkušenosti nasbírané z veřejných vystoupení a nové kamarádky jim nikdo nevezme. Velký dík patří všem rodičům a přátelům mažoretek, kteří děvčata podporují v mažoretkovém sportu a v neposlední řadě vedení školy, které mažoretkám umožňuje perfektní zázemí v přípravě na výše uvedená vystoupení. Mažoretky jistě uvidíte na akcích školy i v letošním školním roce a i na některých kulturních akcích nejen v městě Říčany, ale i v blízkém či vzdálenějším okolí. Chceš se stát mažoretkou?

Zájemci napište na mail: beruskyzbezrucky@seznam.cz  

Těšíme se na vás!

trenérky Eva Dvořáková a Jana Mrázková.

 

 

Pravěk ve škole

V měsíci říjnu měli naši čtvrťáci, každá třída zvlášť, zajímavý sen. Ocitli se v pravěku. Na naši školu přijížděla paní Eva Kopecká, která poutavý program připravila. Žáci byli rozděleni do skupinek, každá skupinka dostala pracovní listy a pak to začalo. Na podlaze se ocitly nějaké kuličky, „kameny“ a plyšová zvířátka. Úkolem dětí bylo vše seřadit od předgeologické etapy až po dobu čtvrtohor. Žáci se dozvěděli o utváření naší Země, o moři na našem území, do rukou si mohli vzít a prohlédnout prvohorní a druhohorní zkameněliny, z třetihor si prohlédli uhlí a zjistili, kteří živočichové zde žili, například opice. Ze čtvrtohor jsme si prohlédli mamuta, medvěda - jeho zub, a ptáky. Konečně jsme se dostali k člověku a jeho činnosti v krajině, např. obdělávání půdy. Program byl velice zajímavý a děti s chutí pracovaly, objevovaly a seznamovaly se s dobou až 4600 milionů let zpět. Aby ruce nezahálely, vyrobily si i odlitek trilobita.

První třída měla též program s paní Kopeckou pod názvem „Od zrníčka ke chlebu“. Děti provázel vrabčák Lojzík, který se zúčastnil dožínek. Naučil poté děti rozlišovat čtyři druhy obilí, a co se z něj vyrobí. Žáci vyplňovali pracovní list, ke každému druhu obilí si zazpívali písničku a některá zrnka mohli i ochutnat. Nadšení dětí neznalo konce.

Paní Evě Kopecké patří velký dík od pedagogických pracovníků i dětí.

Miroslava Cajthamlová – učitelka 4. ročníku

 

 

D21 již podruhé

Naše škola si pomalu zvyká na nový trend v hlasování o věcech týkajících se školy.

Již podruhé použili žáci pro vyjádření svých názorů hlasovací systém D21. Tentokrát naši žáci rozhodovali o zástupcích do městského žákovského zastupitelstva.

Žákovské zastupitelstvo je skupina dětí složená ze zástupců všech říčanských škol. Smyslem práce Žákovského zastupitelstva je dozvědět se o práci města a městského úřadu, naučit se zajímat se o svoje město, sousedy, život kolem sebe, komunikovat o věcech veřejných (myšleno obecně), seznámit se blíže s procesem práce městského zastupitelstva, rozhodovacích procesech apod. V neposlední řadě se děti naučí samostatně organizovat, rozhodovat se, spolupracovat a nakládat se svěřenými prostředky.

A jak to vše probíhalo?

Nejprve proběhly třídní volby, z nichž vzešli kandidáti pro školní kolo voleb.

Poté byla sestavena školní kandidátka.

Kandidáti si připravili svá volební hesla a byla vytvořena fotogalerie kandidátů.

Žáci měli týden na to, aby si promysleli svou volbu.

9. října proběhly samotné volby. Letos novým způsobem. Děti hlasovaly s použitím tabletů, tedy elektronicky. 

Žáci k volbám přistupovali zodpovědně. Své favority měli promyšlené. Řada kandidátů vyhrála díky svým trefným volebním heslům.

Akce byla bezesporu přínosná a splnila řadu cílů:

- žáci zvolili ty, o kterých jsou přesvědčení, že jsou těmi nejlepšími zástupci školy,

- získali představu o volebním systému,

- pracovali s moderními komunikačními technologiemi.

 

Marie Lejčková – ředitelka školy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena