ZŠ Bezručova

29. 1. 2016

POZVÁNKA NA PLES, Bilingvní třída, Vánoční koncert, Vánoční výstava, С новым годом!

 

ŘÍČANY JDOU S DOBOU, NABÍZEJÍ DĚTEM PŘIROZENOU VÝUKU ANGLIČTINY

Zkušenosti rodičů s dvojjazyčnou třídou v Bezručovce

 

Program PED Academy působí na několika státních školách a podporuje bilingvní výuku škol v předmětech jako je matematika, prvouka a výchovy. Program PED zahrnuje vlastní koncept výuky anglického jazyka směřující k úrovni rodilého mluvčího a rozšiřuje vzdělanostní základ dětí v oblastech matematických, čtenářských, slohových, prezentačních a mluvních dovedností v česky vyučovaných předmětech ROZUM, ROZČES, ROZDĚL a ROZOS. Vyučující jsou absolventy českých a zahraničních pedagogických fakult pro 1. stupeň, rodilí mluvčí. Děti tak dostávají kvalitu garantovanou státním školstvím, doplněnou o moderní způsoby výuky.

 

Bilingvní výuka a Program PED Academy na ZŠ Bezručova běží už třetím rokem. Dětem se naskytla příležitost naučit se cizímu jazyku přirozeným způsobem, který jim starší generace může jen závidět. Požádali jsme rodiče, jejichž děti bilingvní třídy navštěvují, aby popsali svou první zkušenost.   

 

 

  • Co bylo důvodem, že jste se rozhodli umístit dítě do bilingvního programu?

     

    „Mimo stále více potřebnou znalost anglického jazyka, kterou zde děti získávají, naši dceru velmi baví předmět ROZČES – rozvoj ČJ, ve kterém nejen ona ráda prezentuje před třídou samostatně (či za drobné naší pomoci) připravené projekty. Sebevědomí, samostatnost a schopnosti prezentace, které tímto získává, v budoucnu rozhodně zužitkuje. Také sestrám (nebo spíše celé rodině) přednáší o správném držení příborů a o tom, kdo koho má pustit do dveří či do schodů. Široký záběr Programu se mi opravdu líbí.“

    J. Mikulášová, dcera ve 2. třídě bilingvního Programu

     

     

  • Jaký má vaše dítě vztah k angličtině?

     

    Jestli je dvojjazyčný Program pro někoho náročnější pak pro nás rodiče. Někdy nastane situace, kdy člověk potřebuje prohodit větu anglicky, když chce něco utajit před zvědavým dítětem, ale to v našem případě už od druhé třídy nejde. Syn rozumí anglické konverzaci a případná neznámá slovíčka odvodí z kontextu. Pro nás rodiče je to nevýhoda, ale pro děti je to to nejlepší, co jim můžeme do života dát. 

    Jsem překvapená jak oblíbená se u mého v učení pohodlnějšího syna stala angličtina, a to díky stylu výuky. Je na rozdíl od nás ušetřen notýsku plného anglických slovíček s výslovností v hranatých závorkách. Čte zábavné tenké knížky určené jeho věku a vidí, že s anglickým učitelem se dá řešit řada zajímavých témat. Ani předměty v českém jazyce nevnímá syn jako nudné, paní učitelka vyučování zpestřuje projekty, které děti zpracovávají namísto domácích úkolů nebo ve škole při skupinové práci. Program poskytuje dostatek času pro zvládnutí školních osnov v češtině i angličtině. Přála bych všem dětem, aby se mohly cizí jazyky učit tímto způsobem. 

    J. Šmídová, syn ve 3. třídě bilingvního Programu
     

     

  • Jak se stavíte k situaci, kdy bilingvní třídu má možnost navštěvovat jen jeden ze sourozenců?

 

Mám dva syny, oba navštěvují ZŠ Bezručova. V době nástupu staršího syna Program bilingválního vzdělávání ještě na škole nebyl, takže když začala školní docházka mladšímu, byli jsme rádi, že mu můžeme dopřát výuku v tomto stylu. Doma se nám pak oba styly výuky krásně prolínají. Děti si vzájemně doplňují své znalosti a starší sourozenec tím v tom mladším získal parťáka, který je schopen poradit například zapomenuté anglické slovíčko a se kterým se dá povídat o mnoha zajímavých věcech, jelikož záběr získávaných informací v PED je opravdu široký. Nedílné plus je pro nás umístění Programu do prostor "normální" školy, jelikož tím zcela odpadla naše lehká obava z pocitu jakéhosi "rozdílu" mezi dětmi. Je opravdu radost pozorovat takovýto rozvoj.

K. Kalašová, syn ve 2. třídě bilingvního Programu

 

 

JAK SE PŘIHLÁSIT?

Zaslat dvě přihlášky: 1. k zápisu do ZŠ Bezručova a 2. do Programu PED

Přihlášky k zápisu: do 05. 02. 2016 na www.2zsricany.cz

Přihlášky do Programu PED:  do 05. 02. 2016 na www.pedacademy.cz

Zápis v ZŠ Bezručova: 12. 2. 2016. Pro zápis je nutná spádovost dítěte.

 

Mgr. Marie Lejčková – za vedení školy

 

Vánoční koncert Bezručovky

 

Vánoční atmosféra na nás dýchala ze všech koutů. Advent byl již v plném proudu a dětské oči plné nedočkavého očekávání příchodu Ježíška s dárečky. V tento sváteční čas se již tradičně konal vánoční koncert říčanské základní školy v Bezručově ulici, která se několikátým rokem věnuje hudebně nadaným dětem v programu hudebních tříd. Úsilí pedagogů, kteří s malými hudebníky s nadšením a trpělivostí pracují, je obdivuhodné.

   V úterní podvečer 22. 12. 2015 se děti, rodiče a přátelé ZŠ sešli v KC Labuť, aby si zpříjemnili předvánoční čas hudebním vystoupením. Na diváky čekal velmi bohatý a pestrý program. Účinkující jistě potěšilo plné hlediště diváků, kteří museli využít i volná místa ke stání, aby mohli zhlédnout vystoupení malých hudebních nadšenců. Během večera zazněly nejen klasické a všem dobře známé koledy Pásli ovce valaši a Půjdem spolu do Betléma, ale také méně známé skladby, např. Nebeské kvítí od Spirituál Kvintetu nebo písně Andělská a Koleda z repertoáru Zuzany Navarové. Odvaha nechyběla ani žáčkům třídy 3. E, kteří pod vedením paní zástupkyně Šindelářové nazkoušeli dvě tradiční židovské písně v hebrejštině s názvem Shalom chaverim a Hevenu shalom, dokonce ve vícehlasé úpravě. Součástí programu bylo také vystoupení dvou školních hudebních skupin – Happy Snakes a Troufalost. Během několika hudebních čísel těchto nadšených muzikantů bylo na první pohled zřejmé, že hudba je pro ně zábavou a velikou radostí. V jejich podání zazněly skladby ve třech jazycích - čestině, slovenštině a angličtině. Za zmínku jistě stojí písně S.O.S od skupiny ABBA, V cudzom meste od Jany Kirschner a píseň Zvláštní zájem od říčanské rodačky Anety Langerové. Stalo se již tradicí, že žáci devátého ročníku, kteří navštěvují předmět volitelná hudební výchova, připravují svou vlastní původní skladbu. Ne jinak tomu bylo i letos. Deváťačky si tak trochu vyzkoušely práci hudebních skladatelů. Jejich úsilí a snahu je třeba náležitě ocenit. Píseň s názvem Naše přání se opravdu povedla. Pěkný text a poutavá melodie se nám divákům velmi líbila a byla oceněna bouřlivým potleskem. Ráda bych ještě zdůraznila, že nás děti potěšily nejen zpěvem, ale i hrou na mnoho hudebních nástrojů, které s přehledem ovládají. Přispívá k tomu velkou měrou i hudební a tvůrčí atmosféra základní školy, která děti ke hře na hudební nástroje motivuje a v této činnosti všemožně podporuje.

    Chtěla bych touto cestou poděkovat všem, kteří se podíleli na příjemném předvánočním zážitku. Letošní koncert se velmi vydařil a my rodiče se budeme těšit na nějaké další hudební setkání.

                                                     

 Irena Kotková

 

Vánoční výstava 2015

Malé pozastavení v předvánočním shonu umožnila dětem i rodičům tradiční vánoční výstava. Díky tvořivosti dětí, učitelů a vychovatelek školní družiny jsou každý rok k vidění nové nápady – letos to byl např. precizně vymodelovaný betlém, svícínky ozdobené drátěnkami, těžítko se zasněženou krajinkou a další a další. Ve škole se snažíme vést děti k péči o životní prostředí  - i proto mohli návštěvníci obdivovat vánoční stromy poskládané ze starých katalogů a ručně šité sáčky s bylinkami ze školní zahrady, na které byla použita důkladně vypraná látka z vyřazeného gymnastického koberce.  

Součástí výstavy byly malé dílničky – děti zdobily perníčky a pomeranče, lepily rybičku, kreslily zmizíkem do inkoustu, vyráběly svícínky z jablíček, třpytivé zvonečky, miminka ve skořápce a srdce ozdobená novinovými trubičkami.  

Čistý výnos z vánoční výstavy byl 6750,- Kč (o 400,-Kč více než v minulém roce). Tohoto výnosu bylo dosaženo díky štědrým dárcům a dobrovolnému zapojení všech pedagogů

z 1. stupně.  Výnos bude použit ve prospěch žáků po dohodě s radou Spolku Bezručovka. 

Do vánoční atmosféry nás - stejně jako v minulých letech - naladila  živá hudba v podání Jarky Šindelářové a Jany Mrázkové - Fingerové .

 

Mgr. Jana Slámová  - učitelka a členka Spolku Bezručovka

 

        С новым годом!                

 

Na naší škole se už několik let vyučuje ruština a němčina jako 2. cizí jazyk. I letos jsme my, ruštináři od 3. do 9. ročníku, pořádali vánoční besídku. Malé děti ji měly skvěle připravenou – taneček kolem stromku, básničky, scénky – no, parádní! Místy se objevily drobné nedostatky, např. zapomenutý text – ale co, vždyť ruštinu se teprve učíme!

Nejvíc rozruchu bylo o přestávce kolem občerstvení. Úžasná zdravá zelená limonáda – všichni z ní byli nadšení, malí i velcí. I kukuřičné křupky nebo pirožky a další tradiční ruské pečivo, které vlastnoručně upekli kluci z 2. stupně, zmizely jak mávnutím proutku, na talířích nezbyla ani jablíčka.

Po přestávce pokračovalo představení žáků II. stupně. Další tanečky, scénky, ruské lidové písně… Představení završily zlaté konfety, které se rozlétly mezi děti a které nikdo nečekal.

Ti malí si je sbírali na památku.

Myslím, že všichni prožívali tu pravou vánoční atmosféru a přáli si vzájemně šťastný nový rok. Některým z nejstarších děvčat bylo skoro líto, že po odchodu ze základní školy se této besídky už nebudou moci zúčastnit.

Ale tu letošní si patřičně užili.

Žákyně 9. ročníku

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena