ZŠ Bezručova

31. 3. 2017

Zprávy z B ezručovky

Čtyři kroky do nového světa

 

Žáci 2. stupně jezdí už třetím rokem na koncerty do Rudolfina. Navštěvují zde cyklus „Čtyři kroky

do nového světa“. Jedná se o čtyři koncerty s Českou studentskou filharmonií, dirigentem Markem Ivanovičem a moderátorem Petrem Kadlecem. Letošní cyklus se jmenuje „Co vlastně hudba vyjadřuje?“ Posluchačům představuje zajímavosti a záhady velkých děl slavných skladatelů, s komentáři a zasvěcujícími výklady, se zvukovými, obrazovými i videoukázkami, fotografiemi skladatelů a s ukázkami notových záznamů. Příjemným bonusem je doprovodná brožurka, kterou při odchodu z dvouhodinového koncertu dostane každý účastník.

Protože sedíme v předních řadách, vidíme muzikanty velice zblízka a můžeme vnímat nejen skladbu jako celek, ale i její detaily a hru na jednotlivé nástroje. Petr Kadlec s dirigentem mají pro nás vždy připravené nějaké překvapení, jak nás zapojit či umožnit vyzkoušet si různé hlasy společně s celým sálem.

Letos jsme již navštívili tři koncerty. Říjnový koncert se nazýval „Čí je Má vlast? A co je česká hudba?“ Před přestávkou jsme poslouchali části Smetanovy Mé vlasti, Dvořákovy Novosvětské a po přestávce zazněla romská hudba Desideria Duždy v podání dětského pěveckého sboru Čhavorenge pod vedením sbormistryně Idy Kelarové. Jak to jde dohromady? Výborně! Byl to nezapomenutelný zážitek. Prosincový koncert se jmenoval „Voda, samá voda“. Slyšeli jsme slané Debussyho Moře a sladkovodní Smetanovu Vltavu. V lednovém koncertu „Politika a hudba“ jsme naslouchali skladbám, které jsou poplatné režimům, ve kterých vznikly. Kromě jiných zazněla Triumfální symfonie Bedřicha Smetany, Slavnostní předehra Šostakoviče nebo jeho Violoncellový koncert v podání Tomáše Jamníka. V květnu nás ještě čeká „Maximalismus a minimalismus“ ve skladbách od Stevae Reicha a Ludwiga van Beethovena.

 

A jaké jsou dojmy dětí? Následující hodnocení napsali žáci z 6. ročníku. „V Rudolfinu se mi moc líbí. Je to někdy vtipné a někdy zase poučné. Jezdím tam moc ráda. Nejvíc se mi líbilo to první představení. – Bylo to tam skvělé. Skladby byly nádherné a moderátoři velice vtipní. – Rudolfinum je super! Je dobré, že celá třída je hezky oblečená. Je to fajn kulturní zážitek. Se třídou je to zábavnější, než jen s rodiči. – Představení je zajímavé a poučné. Nejvíce se mi líbilo Voda, samá voda. – Baví mě se ulít ze školy a poslouchat informace

o hudebních skladatelích včetně hudby! – Vždy se něco přiučím. – Líbí se mi to. Je to hezký pocit, odnáším si z toho velký zážitek. – Líbí se mi to, protože mám rád vážnou hudbu. – Příležitost, kterou nezažije každý druhý. – Je to moc fajn. Takže doporučuji. – Výlety do pražského Rudolfina jsou zábavné a kulturně obohacující.“

Miloslava Straková

 

Hurá do opery!

V letošním školním roce navštěvují žáci 4. C a 5. E hudební cyklus Hurá do opery.

Představení neprobíhají jako v minulých letech ve Státní opeře, která je v rekonstrukci, ale v pěkné aule ZUŠ Ilji Hurníka ve Slezské ulici, kde se děti cítí jako v divadle.

Nejdříve žáci viděli ukázky z nejznámějších českých oper – Prodaná nevěsta a Rusalka, které byly doprovázené mluveným slovem uvádějícím do děje opery. Na závěr děti dostaly otázky                      

do vědomostní soutěže a byla vyhlášena výtvarná soutěž o tři nejkrásnější obrázky na téma „Vodník“ a „Rusalka“.

Druhá návštěva probíhala v budově Národního divadla, kde jsme se zúčastnili prohlídky s průvodcem. Děti se dozvěděly mnoho zajímavých informací z historie a současnosti ND, prohlédly si výzdobu, oponu, hlediště. Podívaly se na základní stavební kameny, ale i na místa, která nejsou běžně veřejně přístupná. Na závěr si mohly vyzkoušet divadelní kostýmy.

V lednu přišla na řadu německá opera. Děti zhlédly opery Orpheus a Kouzelná flétna, které byly opět doprovázené mluveným slovem. Nakonec přišlo vyhlášení výtvarné soutěže. K naší velké radosti všechny autorky oceněných prací byly z naší školy – Magdalena Martinů, Eliška Vašková a Denisa Pichlová.

Další návštěva byla o tom, jak se dělá balet. Děti viděly rozcvičení a pak také ukázky z představení Spící Krasavice a Don Quijote.

A co nás ještě čeká do konce školního roku? Bude to francouzská a italská opera. Už teď se těšíme!

 Hana Vytasilová

 

JUNIOR STARS BAND SLAVÍ PRVNÍ NAROZENINY

Když se sejdou muzikanti, mluví se o muzice a vznikají muzikantské projekty. Podobně se zrodil i Junior Stars Band, seskupení dětí ze dvou subjektů: 2. ZŠ Bezručova a Kosteleckého Kosáčku. Oslovili jsme některé děti z hudebních tříd naší školy, o kterých víme, že hrají na hudební nástroj a děti z Kosáčku, většinou dechaře. První zkoušky orchestru nás přesvědčily o tom, že děti hrát chtějí a snad je to bude i bavit.

První velké vystoupení měl JSB v květnu loňského roku na keramických trzích v Kostelci nad Černými lesy. Všichni jsme měli velkou trému, vždyť se hrálo pro veřejnost na zámeckém nádvoří! Tady jsme se přesvědčili o tom, že děti z bandu chtějí hrát a baví je to.

Následovala další vystoupení a další zkoušky, další víkendová soustředění… O prázdninách se mnoho  členů JSB účastnilo i letního tábora, který škola pořádá a jako kapela doprovázeli ostatní v muzikálu Noc na Karlštejně.

Po prázdninách se začalo opět zkoušet a přišel další velký samostatný koncert bandu – vánoční.

Jako hosté zde vystupovaly děti z hudební třídy 4. E, odkud je také 7 členů JSB. Sál Smiřických v kosteleckém zámku byl vyprodán do posledního místa a děti se opět překonávaly.

Zatím poslední vystoupení JSB proběhlo letos v březnu na plese Bezručovky, kde téměř hodinu hrál band nejen k poslechu, ale i k tanci. Zde také oslavil své první narozeniny.

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří nám drží palce a podporují nás. Hlavně rodičům dětí, kterým není zatěžko zrušit sobotní rodinný výlet, protože máme zkoušku, jet na hory o den později, protože máme vystoupení, pobýt na školním plese, přestože by raději byli v teple domova….

Jirka Mrázek a Jarka Šindelářová

 

S Klubem mladých diváků do pražských divadel

 

Nabídku kulturních a hudebních pořadů, kterými jsme si na naší škole zvykli doplňovat dopolední výuku, jsme letos ještě rozšířili o návštěvy odpoledních a večerních divadelních představení. S žáky 2. stupně jsme se přidali k projektu „Klub mladých diváků“, který svým členům nabízí představení ve 40 pražských divadlech za zvýhodněné vstupné.

Nabídka KMD je pestrá, a tak jsme během prvních tří návštěv ochutnali od různých divadelních žánrů. V Divadle v Dlouhé nás pobavilo činoherní představení s doprovodem živé kapely „O líné babičce“, která si proti všem očekáváním svých dětí a vnoučat plní odvážně svá dávná přání.  V Divadle pod Palmovkou nás čekala klasická komedie W. Shakespeara „Večer tříkrálový“, ovšem v novém kabátě, upravená

pro moderního diváka. A muzikál „Mýdlový princ“ v Divadle Broadway ukázal, že písně Václava Neckáře jsou nadčasové a dokáží oslovit i mladé publikum, zvlášť když nechybí lidský příběh a přesvědčivé výkony herců - zpěváků. Některé herce děti znají i z televize, například Martina Dejdara, Terezu Kostkovou, Ivanu Jirešovou, Aleše Hámu, Jana Kačera, Ivana Jiříka nebo Zuzanu Slavíkovou, a nyní je mohly vidět také v divadelních a muzikálových rolích. V dubnu nás čeká čtvrté představení, tentokrát na malé scéně Studia Ypsilon. (Mgr. Iva Mašková)

O tom, zda je společný kulturní zážitek se spolužáky a učiteli tou správnou volbou pro volný čas, napsali sami žáci:

„Klub mladých diváků je organizace, která umožňuje žákům základních škol lépe poznat divadelní svět. Během  školního roku navštívíme čtyři divadelní představení, ze kterých si odnášíme spoustu zážitků. Všechna představení se mi moc líbila, nejvíc muzikál Mýdlový princ, protože má veselý příběh a líbivé melodie.“ (Klára z 8. C)

„Rodiče mě do KMD přihlásili někdy v září. Jsem jim za to opravdu vděčná – užívám si zábavu, která je k nezaplacení. Myslím, že i pro ně je to výhodné. Jsou čtyři představení za rok. Lístky se zaplatí najednou

za všechna představení a jsou doslova „za hubičku‘‘. Na přestavení se moc těšíme. A v tomto si myslím, že můžu mluvit za celý Klub mladých diváků.“ (Lucka z 6. A)

„Díky Klubu mladých diváků jsem se dostala na představení, na která není snadné získat vstupenky.

Na každé přestavení se všichni moc těšíme a doufáme, že spolupráce s organizací bude trvat i v dalších letech.“ (Eliška z 8. A)                                                                                                                           

Členové „Klubu mladého diváka“ – žáci z 6. – 9. tříd, foto z muzikálu

„Mýdlový princ“, Divadlo Broadway

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena