ZŠ Bezručova

1. 11. 2020

Koncert na terase v Bezručovce

Doba není dobrá… Vše ukazuje na to, že tento školní rok bude pro všechny velmi složitý a bylo nám jasné, že si v něm asi moc nezahrajeme. Vzhledem k tomu, že máme muziku rádi, chtěli jsme, aby nám z koncertů vyšlo alespoň něco. Hned v září jsme se domluvili, že se budeme snažit při zkouškách dodržet co nejvíce hygienických zásad, abychom případně dohráli co nejpozději. Tzn. hned po vstupu do hudebny jsme si vydesinfikovali ruce, zkoušeli jsme všichni v rouškách, dodržovali jsme rozestupy… Navíc nám bylo jasné, že pokud budeme chtít někde hrát, musíme mít skladby nacvičené co nejrychleji. Takže začal „kolotoč“. Zkoušeli jsme před školou, po škole, o přestávkách, zkrátka, kdy se dalo. A děti z kapely byly naprosto úžasné! Jakákoliv pravidla bez reptání přijaly, chodily skvěle připravené a zkoušky probíhaly v obvyklé pohodě.

Ale kde hrát, abychom nic neporušili a nikoho neohrozili? Ve škole jsme našli fantastický prostor: je jím nádherná terasa ve druhém patře, obrácená směrem do dvora. Když se o celém podniku dozvěděl náš nový zástupce ředitele pan Glaser a pan učitel Beneš, okamžitě se zapojili a začali „chrlit“ jeden skvělý nápad za druhým: děti mohou sedět ve třídě a obraz z terasy se jim bude streamovat přes kanál školy na YouTube bez zvuku, zvuk půjde živě skrze otevřená okna, třídy, které nemají okna směrem do dvora, budou v rozestupech sedět na školním hřišti, kam budeme přenášet obraz pomocí projektoru.

Projekci stream obrazu do tříd prakticky celý zajišťovaly děti pod dohledem pana zástupce ředitele a pana učitele Beneše.  Jmenovitě patří obrovský dík Vašku Plíhalovi, Marku Rudovi, Tomáši Krumlovskému, Máje Hájkové a Filipu Soukupovi. Přes drobné technické potíže, na to, že jsme se o něco takového pokusili poprvé, i ten vyšel.

Nakonec zbývalo jediné - zajistit počasí. To se snažil zajistit kapelník úpěnlivými modlitbami. Ty byly vyslyšeny a v den koncertu 2. 10. 2020 bylo nejkrásnější počasí za celý říjen.

Nakonec tedy v pátek v 11. 10. koncert vypukl. Kromě školní kapely Troufalost a jejích hostů vystoupila v hodinovém programu ještě třída 7. A, která za měsíc stihla nacvičit čtyřhlasou skladbu I Can Only Imagine. To, že se pro naše děti hraje nejlépe, jsme věděli už dříve, ale že vytvoří tak jedinečnou atmosféru, to jsme vážně nečekali. Z pohledu vystupujících to byl rozhodně nezapomenutelný zážitek.

Na závěr patří velké díky muzikantům školní kapely a 7. A, že vážně „hodně mákli“, pedagogům Glaserovi a Benešovi za organizaci, klukům a Máje za stream a v neposlední řadě skvělému publiku z dětí a pedagogů naší školy. Z tohoto zážitku budeme dlouho žít!

Martin Mužík, kapelník

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena