ZŠ Bezručova

30. 5. 2021

Bezručovka připravuje benefič
koncert a kouká kolem sebe

Určitě nebudu lhát, když napíšu, že na Bezručce je spousta dětí, které mají i po takovém roce hudbu opravdu rády a i přes všechny peripetie jsou schopné se k něčemu „dokopat“. Konec minulého roku jsme měli mít plný koncertů a do února jsme byli hudebně, řekl bych, velmi slušně „rozjetí“. Když pak přišla karanténa, tak co s přebytky hudební energie? Školní kapela Troufalost s dalšími kamarády začala točit CD. První stopy vznikaly převážně u mě v pracovně. Když pak byly povoleny konzultace, mladí muzikanti přicházeli a dotáčeli své party. Na nahrávkách za těchto bezprecedentně složitých podmínek pracujeme celý rok a nyní snad již finišujeme. „Děcka“ jsou často většími „puntičkáři“ než já. Nezřídka se stalo, že jsem už byl spokojený a ony mě prosily a někdy i vydíraly, aby nahrávku mohly přetočit.

Od října, kdy byl na ZŠ zakázán zpěv, opravdu trpíme… A když jsme v lednu zase nesměli ani do školy, rozhodli jsme se, že distančně začneme připravovat křest CD. Nejprve nás napadlo, že bychom chtěli, aby celá akce byla někomu prospěšná. A tak začalo velké plánování, hledání hostů, moderátorů, vytváření plakátů a názvu akce. Na všem se podílely děti naší školy.

21. 6. 2021 by měl plánovaný křest proběhnout.  Pokud epidemická situace nedovolí místo konání KC Labuť, máme připravenou venkovní variantu na Masarykově náměstí v Říčanech. Měla by vystoupit Troufalost, sbory 2. ZŠ a skvělí hosté – Pavel Šporcl, Michal Horák a to zcela bezplatně. Účast také přislíbili Michal Daněk a Ráchel Skleničková. Celý večer bude uvádět Bára Kodetová spolu se svým manželem Pavlem Šporclem. Kromě křtu CD Troufalosti, by se měla křtít i písnička pana Horáka Plány jdou, kterou nahrál s našimi dětmi, což považujeme za velkou čest. Úplně celý výtěžek z akce půjde na konto Lukáška Havelky, který trpí velmi vzácným syndromem Lesch – Nyhan. Konto má zřízené u Asociace rodičů a dětí s DMO.

Naší absolutně největší starostí je, že máme v současné době znemožněný prezenční nácvik. Podle mimořádného nařízení vlády totiž „…součástí vzdělání není zpěv…“ Nacvičujeme tedy za neuvěřitelně složitých podmínek distančně. Trochu se všichni bojíme, že pokud bude toto nařízení příliš dlouho v platnosti, konání akce ohrozí. Držte nám palce!

Příprava nás všechny stála mnohonásobně více sil, než za normálních podmínek. Proto pevně doufáme, že se vynaložené úsilí vyplatí, že budeme mít hodně posluchačů a na Lukáška „vyděláme“ velkou částku. Všechny vás zveme a těšíme se na vaši účast!

Martin Mužík

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena