ZŠ Bezručova

5. 7. 2021

Výuka jinak aneb Online setkání s pamětnicí holocaustu

Vzácnou příležitost měli v květnu a červnu žáci 9. A, 9. B, 9. C a 8. A – v rámci výuky moderních dějin se setkali s pamětnicí Evou Clarke. Naše historie má svá temná období a jedním z nich je pronásledování a vyvražďování Židů za 2. světové války. Z nacistických vyhlazovacích táborů se nevrátilo šest milionů Židů. Eva a její maminka Anka Kauderová patřily k těm šťastnějším…

Paní Eva nám vyprávěla příběh své rodiny: Její rodiče se poznali v Praze, brzy po svatbě byli posláni do Terezína, kde přežili tři roky. V r. 1944 následovala Anka dobrovolně svého muže do Auschwitz-Birkenau, v té době už s ním čekala Evu. Se svým mužem se ale nesetkala, byla poslána do pracovního tábora Freiberg, on byl v Osvětimi zastřelen a zahynulo zde také dalších 14 členů jejich rodiny. Těhotenství se Ance podařilo skrýt i před nechvalně známým lékařem Mengelem. Eva se narodila bez lékařské pomoci v otevřeném voze, který vězně převážel do Mauthausenu. Obě ženy přežily jen shodou okolností: hned následující den koncentrační tábor osvobodili Američané.

Malá Eva a její maminka se po válce vrátily do Prahy, po komunistickém převratu emigrovaly do Velké Británie. Eva se zde provdala, má dva syny a dnes žije v Cambridge. Do Čech jezdit nepřestala, ale kvůli současným protiepidemickým opatřením jsme se s ní mohli setkat pouze online. Přesto - dvouhodinová video prezentace a beseda byly tak autentické, jako bychom paní Evu poznali osobně. Žáci si navíc procvičili angličtinu.

Děkujeme Evě Clarke za velmi osobní vzpomínky a přejeme jí do dalších let hodně zdraví. Naše poděkování patří také Kateřině Čihákové z Muzea Říčany, která nám setkání s pamětnicí zprostředkovala.

 

A jak online setkání s Evou Clarke hodnotí žáci?

„Eva Clarke hezky vyprávěla, mluvila s námi o svých blízkých, aby se na ně nezapomnělo. Ona se za války narodila a přežila, ale většina její rodiny ne. Je důležité o té době přemýšlet a nezapomenout.“        (E. M.)

 

„Bylo to šokující. Čekala jsem, že v koncentračních táborech byly špatné podmínky, ale nevěděla jsem, že až tak moc.“      (S. M.)

 

„Úžasná přednáška, mrazivé vzpomínky. Vážím si toho, že už žiju v jiné době, svobodnější.“               (L. N.)

 

„Je velké štěstí, že paní Eva a její maminka přežily. Díky tomu se můžeme o holocaustu dozvědět víc. Měli bychom si těchto pamětníků vážit, jednou tady nebudou…“                                                           (K. K.)

 

„Beseda se mi hodně líbila, dokonce jsem si pak zašla koupit knížku o Osvětimi. Bylo neuvěřitelné, jakým způsobem se dokázaly udržet naživu. Paní Evě patří můj obdiv i za to, že o té době dokáže přednášet.“        (E. B.)

Iva Mašková a žáci z Bezručovky

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena