ZŠ Bezručova

31. 10. 2022

„Až ti zítra sedne na nos saze, tak to budu já.“ Tato slova pronesla židovská dívka při loučení se svou kamarádkou Annou Hyndrákovou večer před popravou… Tuto hrůzu si musíme stále připomínat a nikdy nezapomenout.

Dne 12. září 2022 v odpoledních hodinách jsme uctili památku Židů z Říčan. Na pietním aktu k 80. výročí transportů židovských obyvatel na Říčansku vystoupil náš školní komorní sbor s nacvičenými židovskými písněmi. Na pódiu jsme nebyli sami. Pozvání přijala i bývalá žačka naší školy a hlavně známá zpěvačka Aneta Langerová, která svým nádherným zvučný hlasem za doprovodu klavíristy Jakuba Zitka zazpívala sólově dvě písně.   Měli jsme tu čest s ní nacvičit píseň Až ti zítra sedne na nos saze, kterou složil a napsal skladatel a textař Jiří Březík podle vyprávění přeživší (a nedávno zesnulé) paní Anny Hyndrákové – Kovanicové. S úžasným přednesem Aničky Kotkové ze 7. A zazněl ještě před samotnou písní úryvek z deníku židovské dívky. Se slzami v očích začaly pak zpívat sólistky sboru s Anetou Langerovou za doprovodu samotného skladatele Jiřího Březíka.

Celá akce, při které byly také pokládány kameny zmizelých Židů, byla zakončena známou písní Voda živá. Anetu Langerovou v její písni doprovodil opět komorní sbor.

Dojatí, rozcitlivělí, ale i povzbuzeni silou obyčejných lidí jsme odcházeli domů s nadějí, že dobro vždy zvítězí.

Bezručovka

Výlet na Moravu aneb 5. A za 5. A

V pondělí 26. září naše třída 5. A  vyrazila s paní učitelkou Magdalenou Wagnerovou a s paní asistentkou Marcelou Pačesovou do Kostelce na Hané. Jeli jsme autobusem, což se nám líbilo. Měli jsme s sebou batoh se spacákem a karimatkou a samozřejmě svačinu. Cesta utekla rychle a k základní škole Kostelec na Hané jsme přijeli kolem poledne.

A proč jsme sem vlastně jeli? Když jsme byli ve čtvrté třídě, začali jsme si dopisovat s žáky 5. A na Moravě. Za celý školní rok se uskutečnilo 10 výměn dopisů, a tak jsme nové kamarády znali zatím z korespondence. Nastal čas se seznámit osobně.

Po příjezdu si každý žák našel svého dopisovatele a mohl začít piknik na zahradě. Během prvního odpoledne jsme poznali blízké okolí školy. Viděli jsme sochu Petra Bezruče a zjistili jsme, že s názvem naší školy nemá pan Bezruč nic společného. Na procházce jsme viděli i dům, kde pan spisovatel žil.

Večer nás čekala prohlídka školy s návštěvou třídy 5. A., kam nám k večeři přivezli ohromné množství krabic s pizzami. Největší zábava nastala večer v tělocvičně, kde jsme měli diskotéku. Po tanci nás čekal další smích – příprava spacáků na spaní. Byl to skvělý zážitek spát v tělocvičně!

V úterý jsme měli úžasný program. Čekal nás výlet do Prostějova k hasičům, kde jsme si mohli vyzkoušet, jak je těžká výstroj, jak je těžké nalézt do vozu a jak se hasiči zdokonalují v tréninkové dráze.

Výlet se nám vydařil.

A co nás čeká v tomto roce? Dopisování jsme již zahájili a na konci školního roku se budeme těšit na děti z Kostelce.                                                                                                         

Mikuláš Škvor z 5. A

                                                                                                                   

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena