ZŠ Nerudova

5. 7. 2021

ZŠ Nerudova - Co nám letošškolní rok dal a vzal?

Letošní školní rok byl, stejně jako ten loňský, zvláštní - nesl se v duchu epidemie Covid 19. Řada z plánovaných akcí z tohoto důvodu nemohla být uskutečněna. V závěru školního roku se nám však několik věcí podařilo.

Zcela určitě bychom chtěli poděkovat Markétě Hubínkové z Cesty integrace za zprostředkování dvou divadelních představení Fóra pro prožitkové vzdělávání. První představení proběhlo online přes Teams, druhé bylo již naživo. V obou případech se jednalo o témata primární prevence. Poprvé jsme měli představení na oblast finanční gramotnosti a šikany. Jednalo se o představení „Proč zrovna já“ a „Lavina“. Děti po celou dobu pozorně sledovaly vystoupení herců, kteří zpřístupnili prožitkovou formou dané téma. Dobrou zkušeností pro ně byla možnost  zapojit se do jednotlivých hraných situací, ve kterých měly jako diváci možnost ovlivnit nesprávné chování a rozhodnutí dospívajících a zvrátit situace, které vedly ke katastrofě.

S příchodem jara, které si letos dalo načas, jsme také zahájili práce na školní zahradě, kde máme nově vybudované nadzemní záhony. Byla vyhlášena soutěž o nejhezčí záhon. Třídy se předháněly, co dobrého vypěstují a jak si své záhony zkrášlí. Moc se to všem povedlo a bylo velmi těžké hledat vítěze. Vyhráli vlastně všichni, protože z vypěstované zeleniny měli velkou radost.

Další akcí byl zcela jistě sportovní den se Sazkou olympijským vícebojem, kdy jsme se po dlouhé době mohli změřit své síly a fyzickou zdatnost. Zavítala mezi nás paralympionička Anna Luxová, která reprezentuje naší republiku ve vrhu koulí a ve sprintu. Děti tak měly možnost klást řadu záludných otázek a dozvěděly se spoustu zajímavostí. Na závěr vystoupil i kouzelník.

Školní pozemek doznal také malinké proměny. V rámci projektu Muzea Říčany- participačních projektů, došlo k zakoupení dvou zahradních laviček a pracovního stolu.

K závěru školního roku vždy patří i loučení - v letošním školním roce snad proběhne v Koncertním sále Staré radnice v Říčanech. A s kým se loučíme? No přeci s našimi nejmenšími kamarády- předškoláky z přípravné třídy a těmi nejstaršími – žáky 9. ročníku. Všem přejeme úspěšné zahájení nového školního roku, stejně jako všem čtenářům Říčanského kurýru přejeme klidné léto.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena