ZŠ Nerudova

29. 5. 2022

Jarní akce ve 4. ZŠ Nerudova

Po dvouletém omezení různých aktivit z důvodu protikovidových opatření jsme se opět mohli pustit do mimoškolních činností, které zpestřily a doplnily výuku a také přispěly k socializaci žáků. Do školy opět zavítalo divadlo Fórum Praha s představením „Tak to prostě je!“ pro žáky 2. stupně. Herci interaktivní formou seznamovali žáky s pojmy předsudek, sterotyp, diskriminace. Do hraní různých rolí byli zapojeni i žáci, kteří si vyzkoušeli, jaké je to být cílem předsudků a stereotypů zakořeněných ve společnosti a jak proti nim bojovat. Na další divadelní představení jeli žáci 7. a 9. ročníku do Prahy. V Divadle Minor pro ně opět ožila nově adaptovaná Foglarova „Záhada hlavolamu“.

V minulém vydání Říčanského kurýru jsem psali o tom, že se žáci 2. stupně zúčastnili turnaje Junior minigolf masters Praha. Po zpracování výsledků jsme měli radost, že dva zástupci naší školy postoupili do finále a budou soupeřit s žáky ze škol z Prahy a okolí. Doufáme, že budou opět úspěšní.

Po dvouleté pauze bylo zase uspořádáno oblastní kolo dopravní soutěže v Nymburce. Vyslali jsme dvě družstva žáků 1. i 2. stupně. Druhostupňoví už mají s těmito závody zkušenosti a prvostupňoví je jeli získávat. Výsledky nás také velmi potěšily: mladší žáci skončili na 2. místě a starší žáci byli čtvrtí. Soutěžící zde mohli uplatnit své poznatky a dovednosti získané při absolvování programu dopravní výchovy, který pořádá Cesta integrace. Žáci 4. a 5. ročníku na dopravním hřisti trénovali praktickou jízdu na kole. Cvičili se také v teoretických znalostech a dovednostech, které jsou nezbytné pro bezpečný pohyb v běžném dopravním provozu. Nakonec jim byl vystaven Průkaz cyklisty garantovaný BESIPEM.

Po kovidové pauze znovu začala i výuka plavání v bazénuNa Fialce. Deset lekcí budou letos absolvovat nejen žáci prvního stupně, ale i šesťáci, kteří o tento výcvik v minulých dvou letech přišli.

Všechny třídy školy při mimoškolní činnosti pravidelně využívají programových nabídek dětského oddělení Husovy knihovny, které jsou vhodným doplňkem výuky českého jazyka a literatury a přispívají k rozvoji čtenářské gramotnosti. V průběhu dubna žáci absolvovali program s velikonočními tématy.

Duben je také doba přijímacího řízení na střední školy a učiliště. Letos nám vycházejí pouze čtyři deváťáci, všichni byli přijati na učební obory, které si vybrali. Pevně věříme, že budou v dalším studiu úspěšní a po vyučení najdou vhodné pracovní uplatnění. V posledních dvou měsících školního roku nás čekají důležité sportovní události – meziškolní závody v lehké atletice a již tradiční T- mobile Olympijský běh, takže v hodinách tělesné výchovy už všichni pilně trénují.

Blanka Veselá

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena