ZŠ Nerudova

26. 11. 2022

Sazka olympijský víceboj v Nerudovce

Dne 17. 10. 2022 byla naše škola opět ve sportovní náladě. S úsměvem jsme se všichni těšili na to, jak bude vypadat sportovní den, se kterým máme již malé zkušenosti. Pro tento den jsme byli vylosováni v rámci Paralympijské výzvy - Sazka olympijského víceboje.

Jako jediná škola v naší republice jsme mohli tento den realizovat již potřetí, čehož si velmi ceníme. Tentokrát jsme se seznámili se sportovci Miroslavem Šperkem a Tomášem Nevěčným, reprezentanty České republiky v basketbalu.

Celé dopoledne probíhalo v říčanské sportovní hale a my všichni jsme si ho velmi užívali. Vyzkoušeli jsme si slalom na invalidním vozíku, ale dokázali jsme se překonat i ve sportovních výkonech, T běhu a hlubokém předklonu. Závěr patřil kouzelníkovi, kterému jsme pomáhali kouzlit my všichni.

A jak se nám to všem líbilo? Jediná otázka – kdy se to bude zase opakovat?

Závěrem bychom chtěli popřát všem říčanským čtenářům klidné prožití adventních dnů, klidné prožití vánočních svátků a do roku 2023 hlavně zdraví, klid a pohodu.

Vaše Nerudovka

Film Zuřivec v naší škole

Na začátku školního roku nám byl nabídnut zdarma zajímavý program primární prevence, který jsme rádi přijali. Animovaný film Zuřivec otevírá téma domácího násilí. Je zpracován na základě autentických zážitků dětí.  Ukazuje strašidelnou situaci v rodině, kde je chlapec vystaven ubližování.

Přesná čísla neznáme, ale mnoho dětí v naší společnosti je každý den násilí vystaveno, nemluví se o něm a je před ostatními utajováno. Není také jasně vymezena jeho definice.

Pro děti je však hrůza a strach obrovskou zátěží, která má negativní dopad na jejich vývoj. Musíme je chránit, a proto jsme jim nabídli možnost o svém strachu mluvit.

Dětem byl promítnut film a následně proběhlo povídání s odborníky poradny Magdala o.p.s., na kterém měly možnost vyjádřit své pocity. Po skončení byly vyhodnoceny výtvarné aktivity a byl čas na individuální setkání, v případě zájmu dětí.

Jsme velmi rádi, že jsme mohli tento program našim žákům dopřát.

Ivana Bílková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena