ZŠ U Lesa

27. 5. 2016

Přespání ve škole po anglicku, Absolventský ples devátých tříd, Pisálkův svátek v 1. třídách, Pozvánka na Indiánská den

Přespání ve škole po anglicku

Na tuto akci se naše anglická třída připravovala dlouho dopředu. Proč? Celý večer, noc a druhé ráno se žáci – pod dohledem třídní paní učitelky Zajíčkové, angličtinářek paní učitelky Uríkové a Pokorné – snažili za všech okolností komunikovat v angličtině.

Již měsíc dopředu se žáci připravovali na zinscenování vtipných divadelních scének v angličtině, připravovali si masky, učili se text a upravovali si jeviště. Všechny scénky byly natočeny na video. Premiéra proběhla hladce, teď dopilujeme detaily a zahrajeme hry našim zahraničním studentům, kteří na naši školu zavítají v červnu, a také rodičům při přátelském posezení na konci roku. Následovala práce s anglickým texte, kdy žáci s paní učitelkou přečetli příběh o mezigeneračních vztazích a o tom, proč si vážit svých rodičů a prarodičů. Děti článek převyprávěly a diskutovaly o tomto tématu.

Při třetí aktivitě se žáci rozdělili do skupinek a hráli deskové hry. I zde využívali jako komunikační jazyk angličtinu a procvičili si tak jednak slovní zásobu a dále pokyny, které se v jednotlivých hrách opakovaly. Během hraní připravily paní učitelky popcorn, brambůrky, slané pečivo, tyčinky a další (ne moc zdravé) pochoutky. Po hře se žáci pohodlně usadili ve třídě a zhlédli několik dílů Simpsonových. Jak jinak než v originální verzi a po americku, s pytlíkem dobrot.

Po probuzení si děti s třídní učitelkou udělaly ve cvičné kuchyni tradiční britskou snídani, ve které nechyběly toasty, párečky, vajíčka, fazole v tomatové omáčce, slanina, rajčata a pomerančový džus. Tahle kalorická bomba dodala všem žákům energii, takže na nich nikdo druhý den nepoznal stopy únavy…                        Nebo možná jen trošku.

 

Absolventský ples devátých tříd

Jako každý rok i letos připravili deváťáci ples pro své rodiče, prarodiče, sourozence, kamarády a učitele.

Po úvodním přivítání všech tancechtivých vedením školy následoval nástup 9.A a 9.B. Při přehlídce krásných slečen a sympatických mladých mužů cvakaly fotoaparáty, jela kamera a maminky (někdy i tatínci) otíraly (otírali) zvlhlé oči, když si uvědomili, že končí jedna velká etapa v životě jejich holčiček a kluků.

Třídní páni učitelé rozdali a přijali šerpy a pak už jsme na pódiu přivítali kapelu. Výběr skladeb byl povedený a parket nezůstal prázdný ani chvilku. Během večera proběhla dvě kola tomboly a několik tanečních vystoupení. Áčáci si připravili vtipnou videoprezentaci, která mapovala vývoj třídy od začátku jejich docházky až po současnost. Dvě děvčata z béčka zazpívala anglické písničky, při kterých je doprovázel jejich spolužák, nadějný beatboxař. A mezitím tanec, tanec a tanec.

Děkujeme deváťákům a hlavně paní učitelce Dobešové, panu učiteli Jánošovi a panu učiteli Černému za přípravu s organizací.

Zuzana Pokorná

 

Pisálkův svátek v 1. třídách

Zavedenou tradicí ve škole je pasování prvňáčků na pisálky. Každá paní učitelka pojala tuto událost po svém. Pro pobavení nabízíme slib jedné třídy, za jehož složení obdrželi žáčci drobný dáreček. (Badatelům v oblasti vývoje jazyka se omlouváme za drobné nedostatky.)

Říčany 16. 2. roku 2016

Já, níže podepsaný žák, v případě děvy sličné žákyně, slavnostně slibuji, že dnešním vzácným dnem počínaje budu své písemnosti jen perem obhospodařovati. Svůj nový titul pisálek budu hrdě nositi a jménu tomu ostudy nebudu činiti. A to tak, že bych se býval na židli chtěl vrtěti a jinak kroutiti.

Že bych svůj hřbet nehodlal rovně držeti a nohy vzduchem házeti namísto toho bych je k podložce hodlal tlačiti. Očiska svá na papír budu z výše třiceti centimetrů, jak je zákonem dáno, valiti. Pisálka není hodno pero rukou v křeči svírati a jinak je porůznu pazuchou zle žmoulati, stejně tak jako příliš u hrotu toto náčiní držeti.

V případě porušení slibu jsem ochoten, děva ochotna, z rukou své přísné leč spravedlivé učitelky Márii, patřičný trest přijati, bych ze stavu pisálků nemusel odvolán býti.

 

POZVÁNKA

INDIÁNSKÝ

DEN

Zveme rodiče a děti na Indiánský den.

Proběhnou různé indiánské soutěže o ceny a hon na bizona.

Kdy: 16.06. 14:00 – 16:00

Kde: zahrada školy

volejte: 723 102 429, 323 666 546

nebo pište:

zuzana.pacalova@zs.ricany.cz

(do13. 6.)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena