ZŠ u Říčanského lesa

30. 9. 2021

Co nás čeká?

Uplynulé roky nám všem přinesly řadu omezení. Ta se nevyhnula ani žákům. Prvňáčci přišli o zápis ve škole, deváťáci zase o školní ples. Všichni věříme, že tento školní rok bude  v „normálním“ režimu. Letošní zahájení školního roku tak proběhlo v nadšení ze shledání . Již v září proběhlo několik adaptačních kurzů. K našim prvňáčkům zavítali žáci osmého ročníku. Radujeme se z toho, že se můžeme společně setkávat a spolupracovat. Naši mladší žáci se již těší do knihovny, na spolupráci s Muzeem či návštěvu žáků z druhého stupně. Plánujeme pro ně také tematickou výuku. Na druhém stupni probíhají adaptační kurzy,  výuka s rodilým mluvčím. Za našimi deváťáky  přijede k kamion s 3D Technology. Od října budou probíhat přípravy na přijímací zkoušky a English Club. A velmi brzy se nám začne budovat botanické centrum. Zkrátka plánů máme mnoho. Držme si palce, aby se vše vydařilo tak, jak si přejeme.

Deváťáci

Bezpečně je mezi žáky poznáte – jsou nejstarší, největší a chtělo by se říci, že i nejmoudřejší. Z chlapců jsou chlapi a z dívek půvabné slečny. Deváťáci.

Letošní rok patří jim. Plni bujarého veselí a mládí vstoupili pravou nohou do nového školního roku. V červnu tou stejnou nohou vykročí do dalšího života. Nebudeme ale předbíhat, školní rok je dlouhý a nás společně čeká ještě mnoho dobrého.

A jaké byly první deváťákovy školní dny? Když už jste deváťák, zvládáte organizační záležitosti snadno a s přehledem. Víte, které místo k sezení je strategicky výhodné, tušíte, kde najdete svou šatní skříňku a celkem bravurně se vypořádáte s početnou hromadou učebnic. A to vše v krátkém čase, takže vám zbude čas i na výlet.

Jako deváťáka vás nemůže nic překvapit, natož pak výtečný nápad vašich „tříďasů“ vyrazit na cestu pěšky. Nelekáme se, neprotestujeme, jdeme! Společně se bavíme, smějeme, někdy spěcháme a jindy se trochu loudáme.  Trasu z Říčan do Kolovrat a Uhříněvsi zvládneme za páteční dopoledne. Náš první výlet v našem posledním školním roce. To jsme my. Deváťáci.

                                                                  TU 9. ročníků

 

Ekotým

V rámci plánu Environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty – EVVO, má 3. ZŠ u Říčanského lesa svůj Ekotým. Ten je složen ze žáků 3. – 9. tříd. Z učitelů řídí celý Ekotým druhostupňová paní učitelka přírodovědných předmětů a koordinátorka EVVO  Edita Mikolášková, za první stupeň pak Michaela Netopilíková. Žáci se s paní učitelkami budou scházet 1x za 14 dní vždy ve středu ve 13:15 h. První setkání s žáky proběhne 22. září 2021. Na tomto setkání se budou žáci seznamovat s důležitostí Ekotýmu, jeho potřebami a vymýšlet tak plán Ekotýmu na celý rok. Prozatím nám všichni můžete pomoci tím, že budete poctivě třídit odpad. Nejen doma, ale také ve škole. Barevné kontejnery na tříděný odpad najdete na všech chodbách.

 

Poprvé ve škole

Na zádech školní tašku, s kytkou a ještě s mamkou nebo taťkou za ruku.

Jaké to tam asi bude? Co paní učitelka, bude hodná? A s kým budu sedět?

Takhle nějak mohlo vypadat 1. září u prvňáčků – těšení se
a zvědavost se mísila s obavami. Před školou na ně čekaly jejich paní učitelky a družinářky a ve škole pak pečlivě připravené třídy – vyzdobené obrázkovou abecedou, květinami na oknech a s hromádkou  pracovních sešitů na policích.

Slavnostní chvíle na okamžik přerušilo povinné testování, které malí školáci bravurně zvládli.

Čeká vás, milé děti, nejen se naučit číst, psát a počítat – tedy ono známé trivium – ale také objevovat umění jednat s druhými -   s respektem, empaticky a s trpělivostí. Budeme se snažit být vám při tomto objevování inspirativními průvodci.

 

Za učitelky prvních tříd Helena Dušková

 

 

Dotkli jsme se vesmíru!

Do výšky bezmála 37 kilometrů se dostal balón se sondou, kterou připravili žáci
3. ZŠ U Říčanského lesa. Balón Project Silver Cloud žáci vypustili u observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Praze – Libuši. Jeho cestu pak sledovali pomocí přijímače a speciálního programu. Sonda vysílala přesnou polohu prostřednictvím GPS a zároveň zaznamenávala údaje o teplotě, tlaku či rychlosti sondy. Na palubu také žáci umístili rostlinné a živočišné vzorky – jako vajíčka žábronožek solných, kukly motýlů nebo mikroskopické korýše (perloočky či buchanky). Do stratosféry cestovala také semena hrachu nebo řasokoule. Senzory zaznamenaly teplotu přes -40 stupňů Celsia a tlak pod 500 Pa. Zajímavostí bylo, že balón proletěl i nad naším městem. Škoda jen, že při startu zkolabovala kamera na palubě. Po zhruba třech hodinách pronásledování sondy v mikrobuse ji žáci vypátrali uprostřed slepého ramene řeky Labe na předměstí Pardubic. Pro její záchranu museli do vody učitelé, kteří si vzali realizaci projektu na starosti - V.Černý a V.Kořen. Pro všechny to ale byla samozřejmě dobrodružná a hlavně veselá tečka za vesmírným projektem. Projekt Dotkni se vesmíru pořádá skupina nadšenců, podporujících badatelskou výuku pod vedením Rostislava Konopy, zapojilo se do něj zhruba
40 českých škol a gymnázií. Naši účast podpořilo město Říčany, za což děkujeme. O výsledcích experimentů budeme ještě informovat.         VK

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena