ZŠ u Říčanského lesa

26. 11. 2022

Co dělají učitelé o prázdninách?

Během podzimních prázdnin se učitelé naší školy stali na chvíli žáky. Ve dvou odborných seminářích se věnovali moderním metodám pro aktivaci žákům a přístupu a způsobům jejich hodnocení. Oba semináře vedli zkušení praktici.

Učitelé se někdy mohou přiklánět k tomu, jak kdysi zažívali výuku sami. To může v některých případech brzdit moderní pohled na vzdělání. Často je tomu jen proto, že učitelům chybí možnost vyzkoušet si na sobě další metody, postupy a strategie vyučování, nemají je zažité. Také proto jsme se o prázdninách sešli. Zkoušeli jsme na sobě, jak dostat děti více do hry, jak jim dát více prostoru, jak je zaujmout právě pro obsah svého předmětu. Ve třídách, kde žáci mají větší prostor pro aktivní vyjádření, kde se hovoří, mívají v mnoha ohledech lepší výsledky. Způsob, jakým učitel řídí výuku, jak klade otázky, jak k žákům přistupuje, má rozhodující vliv na to, zda jsou motivováni. Aktivizace výuky v tom hraje nemalou roli.

Druhé odborné téma bylo zaměřeno na hodnocení výuky - výstupy a reflexi. Pokud jde o pedagogickou praxi, všímali jsme si, jakým způsobem se učitelé mohou v rámci profesního rozvoje učit proměňovat svoji práci. Ale nejde jen o schopnosti učitelů reflektovat vlastní výuku, zejména jsme se zabývali tím, jak uchopit nabízený prostor žákům pro jejich sebereflexi, sebepoznávání. Smysluplným hodnocením lze žáka formovat, nabízet mu cestu k dalšímu rozvoji.

Je podstatné, aby se děti podporovaly především v tom, v čem jsou dobré. Pokud bychom v procesu učení pouze doháněli to, co jim nejde, byli by na výstupu vzdělávacího systému průměrní žáci. To je přesně to, co si nepřejeme. A právě proto jsme se sešli nad těmito tématy.

Dalibor Dudek, ředitel

GEOLOGICKÁ EXKURZE

Dne 1. listopadu se uskutečnila pod záštitou 3. základní školy u Říčanského lesa geologická exkurze, jako každý rok, směrem do Nové Paky a Dolní Kalné. Exkurze se zúčastnilo na 48 žáků 9. ročníku. Exkurze je součástí výuky přírodopisu. Dopoledne jsme navštívili muzeum drahých kamenů v tzv. Klenotnici v Nové Pace, potom jsme pokračovali na známé pole u Dolní Kalné na sběr minerálů. Počasí nám ten den přálo. Přestože nebyly příhodné podmínky ke sběru (nebylo zoráno a strniště po sklizni), našli žáci zajímavé pecky, nadějné pro příští zpracování. Bohužel, raritu lokality, žlutý achát, jsme nenalezli. Po závěrečném pečlivém očištění bot jsme jeli autobusem zpět ke škole, kde byla exkurze oficiálně ukončena.

Tak zase příští rok.

Petr Havránek

Návštěva paní režisérky Třeštíkové

 

Stalo se vám již někdy, že jste se zúčastnili besedy a v sále mezi posluchači s očima na hosta upřenýma bylo takové ticho, že slyšíš i špendlík spadnout? My jsme to zažili. Pozvání do naší školy přijala známá režisérka dokumentárních filmů paní Helena Třeštíková. Se žáky 9. ročníku jsme pozorně zhlédli její slavný dokument o životě narkomanky, o němž jsme s paní režisérkou besedovali, diskutovali a debatovali. Žáci se ptali chytře nejen na otázky týkající se konkrétního filmu, ale i filmařiny obecně. Paní režisérka nám poskytla celou řadu podnětných postřehů k přemýšlení nejen o nás samých, ale i o naší roli ve společnosti, za což jí patří poděkování.

Markéta McFadyen, Vojtěch Vytiska

Policejní den

Dne 21. října proběhl v 5. ročníku na ZŠ U Lesa tematický den zaměřený na práci policie. V rámci tohoto tématu třídu navštívili policisté z Obvodního oddělení Říčany.

Během dvouhodinové přednášky si žáci mohli vyzkoušet dechovou zkoušku, tíhu policejní neprůstřelné vesty a na vlastní oči viděli, jak vypadá a funguje zastavovací pás.

S největším úspěchem se ovšem setkala prohlídka policejního vozu a zkouška majáků. Moc děkujeme Policii ČR za přednášku a ukázku své práce a budeme se těšit na případnou další spolupráci. 

M. Kratochvílová

 

ŘÍJEN PLNÝ TVOŘENÍ

Dýňování

Sychravý podzimní večer krásně rozzáří vydlabané halloweenské dýně – přesně to jsme si řekli v naší třídě. A od slov nebylo daleko k činu. Domluvili jsme se, že pozveme rodiče (babičky a dědečky), přineseme si něco dobrého k zakousnutí a pustíme se do díla. Vše se vydařilo – dospělí pomáhali dětem s vyřezáváním „obličejů“, občerstvení bylo s chutí snědeno a všichni se těšili na večer, až v dýni rozsvítí svíčku. Dětem i dospělým se společné setkání ve škole líbilo, za rok si ho určitě zopakujeme.

Vlasta Koubová

 

Podzimní tvoření ve škole

Kaštany, žaludy, jeřabiny, ořechové skořápky, větvičky, šišky, listy nebo třeba lišejník -  z toho všeho se dá ledacos vytvořit. Děti z 2. A se spolu s rodiči sešli jedno podzimní odpoledne ve své třídě a vymýšleli, kombinovali různé materiály a vytvořili například ježka, panáčky a panenky nebo podzimní věnec. Zajímavá dílka, která zdobí jak naši třídu, tak domovy dětí. Bylo to milé a tvořivé odpoledne.   

H. Dušková

 

Halloweenská stezka odvahy

Žáci 8. B připravili na 31. 10. pro své spolužáky z druhých ročníků malou stezku odvahy. Cestu podvečerní krajinou osvětlovaly jen svíčky, občas z křoví vylezlo strašidlo… a chtělo, aby děti splnily nějaký malý úkol. Ten druháci báječně zvládli a odvážně všichni dorazili do cíle. Myslím, že si osmáci i druháci halloweenské odpoledne spolu užili a třeba příště zase druháci připraví něco pro své starší spolužáky. 

2. A + 8. B

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena