ZUŠ Říčany

29. 5. 2015

- HUDBA NEMÁ HRANICE - Výstava loutek v Husově knihovně - Pozvánky ze základní umělecké školy na červnové akce

 

HUDBA NEMÁ HRANICE

V červnu se těšíme na děti a pedagogy z hudební školy v německém Borkenu!

Poslední týden v červnu, od 22. – 25.6. 2015,  navštíví ZUŠ v Říčanech děti a pedagogové z hudební školy v Borkenu.  Obě školy navázaly spolupráci v září 2014, kdy se děti z ,,Dechové sedmičky“ ze ZUŠ v Říčanech představily na hudebním festivalu v Borkenu a byly skvěle přijaty zdejšími rodinami. Byly to opravdu krásné dny a doufáme, že v červnu to dětem z Borkenu oplatíme.

Co nás čeká? Každopádně nás čekají dva společné  koncerty. Jeden se uskuteční v úterý 23.6.2015 od 19.00 hodin v kostele sv.Petra a Pavla v Říčanech, kde proběhne  KONCERT STARÉ HUDBY, na němž vystoupí Komorní orchestr ZUŠ Říčany s dirigentem Josefem Brázdou a soubor historických nástrojů SALTARELLO, jehož umělecká vedoucí je Claudia Senft z  Musikschule Borken.

Soubor historických nástrojů SALTARELLO

 

Druhý koncert KONCERT POPULÁRNÍCH MELODIÍ se uskuteční ve středu, 24.6. 2015 od 19.00 hodin v  KC Labuť v Říčanech. V první části koncertu vystoupí Jugendsinfonieorchester Musikschule Borken pod vedením dirigenta Benno Rickerta a v druhé části koncertu zahrají klasické, muzikálové i filmové skladby  žáci ZUŠ Říčany a Musikschule Borken ve společném velkém symfonickém orchestru pod taktovkou dirigenta  Jiřího Odcházela.

Děti budou ubytovány v rodinách a určitě zde bude čas alespoň částečně poznat náš životní styl a bude zde i prostor pro konverzaci.

Ale nejen hudbou živ je člověk. Pro děti z Borkenu máme naplánovanou ještě prohlídku Prahy, návštěvu velkopopovického pivovaru nebo hvězdárny v Ondřejově. Je toho hodně, co bychom chtěli ukázat, ale ve dvou dnech se nedá stihnout vše. Doufáme, že spolupráce bude pokračovat i nadále a že to nebude poslední návštěva borkenských muzikantů v Říčanech.

Projekt ,,HUDBA NEMÁ HRANICE“ je realizován ve spolupráci s Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem za podpory MŠMT, pod patronací místostarostky Města Říčany Hany Špačkové a finančně podpořen Městem Říčany.

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

 

 

 

Výstava loutek v Husově knihovně

V pondělí 27. dubna 2015 proběhla v prostorách Husovy knihovny vernisáž výstavy ,,V hlavní roli loutka“, která je organizována ZUŠ Říčany společně s Městem Říčany, Husovou knihovnou a Fakultou strojní ČVUT v Praze.

Tématu se každá zúčastněná škola zhostila podle svých možností -  na výstavě se proto setkáte např. s loukami papírovými, molitanovými, látkovými nebo keramickými. Jsou zde k vidění maňásci, marionety nebo javajky.

 

 

 

Na vernisáži loutky také hrály a to v podání loutkoherecké společnosti Loutky bez hranic, která výstavu mile zahájila.

 

Oceněné děti si za své výtvarné práce odnesly diplomy a poukázku na sladké potěšení do cukrárny….

Výsledkovou listinu najdete na www.zusricany.cz.

 

Potěšit se přijďte i vy do Technologické galerie Ústavu strojírenské fakulty ČVUT v Praze, kam se výstava od 27. května v 18.00 hodin přesouvá, a kde v tento den loutky ožijí a návštěvníky tak čeká překvapení….

Výstava zde pak potrvá do 22. června 2015.

Děkujeme za finanční podporu městu Říčany

 

Za VO ZUŠ Říčany

Helena.Dušková

 

 

Pozvánky ze základní umělecké školy na červnové akce

 

Jakkoli to vypadá, že se v červnu už školní rok chýlí ke konci a činnost škol se pomalu uchyluje do prázdninového režimu, v zušce tomu tak není. Ba naopak. Hlavní akce celého roku, návštěva dětí a pedagogů z Borkenu v Říčanech, nás čeká právě na konci školního roku.

Není to ovšem akce jediná, během celého června proběhne ještě několik dalších koncertů a akcí, na které bych vás ráda pozvala.

Pozvánky na akce

Vedle interních a třídních koncertů  proběhne 15.června 2015 v 17.30. V Kulturním centru Labuť  ABSOLVENTSKÝ KONCERT, na němž se představí nejlepší absolventi naší školy z I. a II. cyklu studia. Závěr koncertu bude patřit symfonickému orchestr ZUŠ, který trochu naznačí, jak bude vypadat společný koncert s borkenskými dětmi. Dirigovat bude Jiří Odcházel.

18.června 2015 vás dětský soubor Mikeš zve do hradní zahrady k poslechu letního pásma. Zahrajeme si, zazpíváme, občerstvíme se, popovídáme si a popřejeme si hezké prázdniny. Vystoupení je věnováno jako poděkování všem rodičům, kteří s námi spolupracují. Moc si toho vážíme!

Do 19.červana 2015 probíhá v Technologické galerii Fakulta strojní ČVUT v Praze výstava ,,V hlavní roli loutka“. Dojeďte se podívat – příjemný výstavní prostor, milí lidé, vysokoškolské prostředí – to vše dává výstavě neopakovatelnou atmosféru.

Od 22.6. – 25.6. 2015 nás čeká návštěva dětí a pedagogů z Borkenu, a na úplný závěr roku si připravily ještě naše malé i větší tanečnice s paní učitelkou Pavlínou Rézovou pro velký úspěch se opakující Taneční akademii, která proběhne v KC Labuť 25. června 2015 v 17.30 hodin.

A pak už jenom  prázdniny…………………………

Gratulujeme

V dubnu a květnu proběhly dvě významné houslové soutěže. První z nich, Mezinárodní houslová soutěž Josefa Micky, proběhla v Praze. Ve veliké konkurenci se prosadila Adélka Hobzíková, která získala 4.místo a  Čestné uznání. Na Mezinárodní houslové soutěži Jaroslava Kociána v Ústí nad Orlicí, v obrovské mezinárodní konkurenci  získaly Adélka Hobzíková a Kateřina Stocková Čestné uznání III.stupně. Obě mladé houslistky jsou ze třída paní učitelky Mgr. Hany Kutmanové, které tímto děkuji za výbornou reprezentaci říčanské umělecké školy.

na fotce zleva Adéla Hobzíková a Kateřina Stocková (foto: A. Stocková) 

Iveta Sinkulová

ředitelka ZUŠ Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena