ZUŠ Říčany

3. 7. 2015

- Úspěch, který jsme nečekali! - Několik slov k zápisu do ZUŠ. - HUDBA NEMÁ HRANICE

Úspěch, který jsme nečekali!

 

Vážení přátelé, dovolte mi, abych vás informovala o úspěchu, kterého dosáhl tým žáků a pedagogů ZUŠ na ústředních kolech soutěže MŠMT.

Úspěch je to skutečně mimořádný, do ústředního kola naší největší hudební soutěže, v které se setkávají ZUŠ z celé ČR, postoupilo celkem 9 instrumentalistů a jeden instrumentální soubor.

A jak jsme si na celostátní úrovni vedli? Myslím si, že skvěle!

Soubor bicích nástrojů SAMBABAND  získal v obrovské konkurenci 2. cenu. Soubor vede pan učitel Radek Břicháč.

Žáci a pedagogové z dechového oddělení se postarali zatím o největší úspěch v dějinách školy! Získali jsme dvě čestná uznání, jedno třetí cenu a šest 1.cen!! Je to úspěch skutečně velký a kdo se na něm podílel?

Eva Povýšilová, příčná flétna – ČU

(ped. Karel Novotný, korepetice Martina Pospíšilová)

Andrea Moučková, klarinet – 1.cena

(ped. Petr Sinkule, korepetice Markéta Sinkulová)

Šimon David, fagot – 1.cena

Judita Stejskalová, fagot – 1.cena

(ped. Lukáš Kořínek, korepetice Markéta Sinkulová)

Petra Porschová, saxofon – 1.cena

(ped. Tomáš Remek, korepetice Petr Malínek)

Dorota Šimonová, lesní roh – 1. cena

(ped. Josef Brázda, korepetice Martina Pospíšilová)

Tobiáš Dědek, tenor – ČU

Eliška Reichová, tenor – 3.cena

Josef Šuráň – 1.cena

 (ped. Mgr. Jiří Odcházel, korepetice Mgr. M.Pospíšilová)

Pedagogové Lukáš Kořínek a Jiří Odcházel získali  ocenění poroty za výbornou pedagogickou činnost.

Pozadu nezůstalo ani smyčcové oddělení. Soutěže nemladších houslistů v Plzenci se zúčastnily tři naše mladé a nadějné houslistky a vedly si také skvěle.

Markéta Štochlová získala 3.cenu a Kateřina Podlucká a Kateřina Končická  2.cenu. Houslistky jsou z houslové třídy Jitky Adamusové, korepetoval Vjačeslav Grochovskij.

A ještě jeden úspěch ve výtvarném oboru. Zuzana Peřinová z výtvarné třídy paní uč. Hany Šebestíkové získala cenu za výtvarnou práci v Mezinárodní výtvarné soutěži v Makedonii.

 

Děkuji všem dětem za krásné výkony ať v poli hudebním či výtvarném, pedagogům a korepetitorům za obětavou přípravu soutěžních programů a rodičům dětí, bez jejichž pomoci a pochopení bych ZUŠ v Říčanech nebyla tam, kde je.

Děkujeme a přejeme krásné prázdniny!!

                                                                                                           Iveta Sinkulová

                                                                                                           ředitelka školy

 

 

Několik slov k zápisu du ZUŠ…..

Ve dnech 25. – 26.5. 2015 proběhl zápis do ZUŠ v Říčanech. I když jsme, jako každým rokem, očekávali velkou účast, v letošním roce zájem o studium předčil naše očekávání. Přihlásilo se téměř 240 zájemců o studium! Přijato bylo celkem 78 dětí do všech vyučovaných oborů.

Pro některé rodiče je nepochopitelné, proč se jejich šikovné dítě, které udělalo talentovou zkoušku, nedostalo ke studiu z kapacitních důvodů. Je to prosté. MŠMT přesně určuje, kolik dětí může každá ZUŠ přijmout, řekněme si to na rovinu, vždy jde na prvním místě o peníze. Peníze nejsou, rozpočet MŠMT zůstává víceméně stejný nebo se lehce navyšuje, peníze na humanitní vzdělávání nejsou v módě, podporují se jiné priority. ZUŠ jsou pro MŠMT už moc nákladné a stojí na kraji jeho zájmu. Na druhou stranu neexistuje zákon, kterým by MŠMT mohlo použít a některým školám, které kapacitu zdaleka nenaplňují, přesunout nevyužitou kapacitu do jiných škol, které se očividně potýkají s nárůstem počtu obyvatel a s tím spojený i nárůst dětí s povinnou školní docházkou.

Dalo by se říci, že si nemáme na co stěžovat. Kapacita nám byla navýšena v loňském roce o 48 dětí, ale stále je to málo. Kapacita je také úzce propojena s prostorovými možnostmi, které škola má. Podařilo se nám zabezpečit výtvarný a taneční obor, nyní se zřizovatelem Městem Říčany  jednáme o dalším rozšíření školy, které by se týkalo hudebního oboru. Je to ovšem běh na dlouhou trať a  je mi jasné, že některé rodiče tímto neuspokojíme. I nám je líto, že jsme i v letošním roce hodně talentovaných dětí opět nemohli do výuky zařadit z kapacitních důvodů.

                                                                                                            Iveta Sinkulová

                                                                                                             ředitelka školy

 

HUDBA NEMÁ HRANICE

 

V posledním červnovém týdnu proběhlo dlouho připravované společné setkání muzikantů ze ZUŠ Říčany a Musikschule Borken. V rámci akce proběhly dva krásné koncerty. První z nich proběhl v kostele sv. Petra a Pavla, vystoupil zde Komorní orchestr ZUŠ Říčany pod taktovkou dirigenta Josefa Brázdy  a soubor historických nástrojů Saltarello, který umělecky vede Claudia Senft.

Koncert ve zcela zaplněném kostele byl krásný a pro nás i nezvyklý. Posluchači mohli slyšet a vidět dobové renesanční  a raně barokní nástroje v originálních skladbách.  Orchestr ZUŠ doplnil program skladbou G.F.Händela Vodní hudba.

Druhý koncert v KC Labuť, opět před zaplněným sálem předčil naše očekávání. Nejprve se představil Jugendsinfonieorchester z Borkenu pod taktovkou Beno Rickerta. Krásně zvolený a vtipný program dokonale navodil atmosféru pro společný symfonický koncert dětí ze říčanské a borkenské hudební školy. Děti pod taktovkou Jiřího Odcházela hrály s obrovskou chutí, zazněly skladby ,,od Bacha po Vlacha“, prostě koncert populárních melodií, který děti a posluchače bavil. Můžeme to směle říci podle reakce publika a  závěrečného potlesku posluchačů ve stoje.

 Prožili jsme tři krásné dny s našimi německými přáteli a těšíme se na další společné koncerty, které jsou na příští rok v plánu. A doufáme, že se jim pobyt v Říčanech líbil.

Celý projekt je finančně podpořen Městem Říčany a je realizován ve spolupráci s koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem za podpory MŠMT.

Největší poděkování patří ale všem rodičům, dětem, kolegům a partnerům, kteří nám s organizací pomohli a bez jejichž ochoty a pochopení bychom nebyli tam, kde jsme.

Děkujeme!!

Úžasnou atmosféru celé návštěvy nejlépe dokumentují fotografie Rudolfa Flachse.

 

                                                                                                               Iveta Sinkulová

                                                                                                            ředitelka ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena