ZUŠ Říčany

2. 10. 2015

Mezinárodní spolupráce říčanské ZUŠ

Školní rok je již v plném proudu, počáteční hektické dny na začátku září jsou již za námi a pomalu nastává čas zamyslet se nad průběhem nejen současného školního roku, ale i tvorba plánů a vizí pro roky následující.

K těmto vizím bezesporu patří i mezinárodní spolupráce, která přináší nové podněty nejen našim dětem, ale také pedagogům a možná i rodičům.

Jak jsem vás již informovala, podařilo se nám navázat kontakt s partnerským městem Borken, který je součástí Twinningu Říčany, resp. s jeho hudební školou a panem ředitelem Ulfem Hoppenau. Říčanské děti Borken navštívily, zahrály na festivalu a prožily zde krásné dny.

Naoplátku přijeli borkenští muzikanti do Říčan a spolupracovali jsme společně na projektu ,,Hudba nemá hranice“. Možná si ještě pamatujete na dva velmi pěkné koncerty před prázdninami. Spolupráce pokračuje dál, máme v plánu reciproční návštěvu, kdy stejný program v letošním roce zahrajeme na koncertech v Borkenu. V rámci Twinningu bychom chtěli rozšířit spolupráci ještě se švédským městem Mölndal, kde je také výborná hudební škola. Zatím v rámci malé reciprocity se švédskou školou a posléze uskutečnit projekt, kdy se všechny tři hudební školy z Partnerství měst Twinningu sejdou ve společném orchestru. Je to velká výzva, ale stálo by to za to.

Na tomto místě se sluší poděkovat Petře Šmolíkové a Radce Mandátové z říčanského Twinningu, které nám s organizací hodně pomáhají a Městu Říčany, které tyto projekty podporuje finančně. Děkujeme!!

Zahraniční spolupráce, kterou ZUŠ intenzivně nastartovala před dvěma roky společným projektem s hudební asociací ,,Maberliner“ z italské Pistoi také dále pokračuje. S prezidentkou asociace jsme ve stálém kontaktu. V srpnu jsme byli pozváni na koncert, který italská asociace pořádala s hudební školou v německém Zittau v Liberci. Okresní hudební škola Dreiländereck je velká škola, kterou navštěvuje přes 3 000 žáků. Opět nové podněty a velký zájem o spolupráci. S panem ředitelem Svenem Rosselem jsme domluveni zatím na malé výměnné akci, abychom se více poznali. Posléze se uskuteční schůzka se zástupci všech tří zemí – ČR, SRN a Itálie a budeme projednávat společný projekt, jeho průběh a zejména jeho financování.

Další spolupráce, zejména pro smyčcové nástroje se nabízí z  Luzernu. Naši školu navštívili dva význační pedagogové z americké hudební školy, kteří vedou v Luzernu komorní orchestr, složený z dětí od 8 – 20 let. Naše umělecká činnost je natolik oslovila, že mají zájem o spolupráci. Navíc máme orchestr ve stejném věkovém složení. Pozvali naše děti na letní soustředění  do Luzernu a mají zájem se svým orchestrem přijet i do Říčan. Spolupráce je zatím na začátku, uvidíme, jak se věci vyvinou do budoucna.

A nesmíme ještě zapomenout na japonskou hudební školu z Ótzu. Japonští hudebníci nás navštívili před sedmi lety a s paní ředitelkou Fukuko Suginaka jsme také ve stálém kontaktu. Stále platí pozvání, které jsme od paní ředitelky dostali, ovšem cesta do Japonska je velmi finančně náročná, tak snad někdy v budoucnu..?

Plány školy a nadšení dětí i pedagogů je velké. Říčanská umělecká škola má  předpoklady k plnění takovýchto vizí. Co ale opravdu potřebujeme, je kvalitní sál, v kterém by se podobné projekty mohly uskutečňovat. Možná se v budoucnu najde nějaké řešení….

Myslím, že nás v budoucnu čeká hodně zajímavých akcí, které budou pro nás přínosem a pomohou zviditelnit nejen naší školu a české umělecké školství, ale také naše město a region.

Těšíme se na vše nové.

Mgr. Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena