ZUŠ Říčany

29. 1. 2016

Projekt České filharmonie a Asociace základních uměleckých škol ČR 2016

Společný orchestr žáků základních uměleckých škol a členů České filharmonie

V roce 2016 se uskuteční již třetí ročník společného projektu České filharmonie a Asociace základních uměleckých škol ČR, jehož vyústěním bude koncert velkého symfonického orchestru složeného z žáků základních uměleckých škol ČR a členů České filharmonie pod taktovkou šéfdirigenta ČF pana Jiřího Bělohlávka.

 

Cílem projektu je umožnit žákům základních uměleckých škol „ochutnat“ způsob práce předních umělců, zasednout s nimi v jednom orchestru a společně vystoupit na koncertě. Dalším záměrem je pak prezentace základních uměleckých škol ČR jako významného a kvalitního segmentu uměleckého vzdělávání v ČR. Všichni žáci v tomto projektu reprezentují základní umělecké školy ČR jako celek. Tak bude také celý orchestr prezentován.

 

V letošním roce se projektu účastní celkem pět krajů a jedním z vybraných krajů je i kraj Středočeský.

O projekt byl mezi jednotlivými ZUŠ velký zájem, přihlásilo se mnoho zájemců z řad mladých hudebníků, kteří si náročnou práci profesionálních umělců, hrajících v tomto významném a vynikajícím orchestru, chtěli zkusit na vlastní kůži.

Do projektu byli, podle určitých kritérií, vybráni jen ti nejlepší. Musí to být samozřejmě nástrojově technicky zdatní žáci, kteří k náročným technickým partům přidají ještě něco navíc. Zahrát skladby F. Mendelssohn-Bartholdyho Koncertní ouverturu op. 32, „Pohádka o krásné Meluzíně“, M. P. Musorgského Symfonickou báseň „Noc na Lysé hoře“,J. Brahmse Uherský tanec č. 5 nebo F. Schuberta  Symfonii č. 8  h – moll „Nedokončenou“ vyžaduje od žáků již značnou technickou úroveň.

 

Zkoušky již začaly probíhat. První soustředění proběhlo 9. února 2016, kdy se sešly jednotlivé nástrojové skupiny. Pod vedení hráčů z České filharmonie pronikali mladí muzikanti do tajů nástrojového partu. Vše se odehrává v krásných prostorách Rudolfina.

Další soustředění bude 28.února 2016 a velké předkoncertní pražské soustředění všech zúčastněných žáků, ale i pedagogů, proběhne od 6. – 10. dubna 2016. Na soustředění budou děti zkoušet nejen koncertní skladby, ale jsou pro ně od ČF připraveny i výlety a program, na který jen tak nezapomenou!

 

ZUŠ Říčany budou v projektu reprezentovat tři mladí muzikanti – houslista Jáchym Šimon, ze třídy paní uč. H.Kutmanové, fagotistka Judita Stejskalová, ze třída pana uč. L. Kořínka a hornista J.Svoboda ze třída pana uč. J.Brázdy.

Čeká je obrovská práce, nejen je, ale i jejich pedagogy, ale myslím si, že výsledek bude stát za to. Kdo o sobě může říci, že vystupoval s ČF pod taktovkou J. Bělohlávka ve Dvořákově síni?

Tento projekt je skutečně excelentní. Výborně zorganizovaný a pro děti zcela bezplatný, vše hradí ČF. Tady by se zasloužilo vyjádřit velké poděkování vedení ČF a všem, kteří na tomto projektu pracují, včetně zástupců AZUŠ ČR. Pro děti to bude obrovský zážitek!

 

Velký stočlenný orchestr složený z žáků ZUŠ a členů ČF se představí na koncertě 10.dubna 2016 v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Vstupenky je již možné zakoupit v předprodeji na Alšově nábřeží. Přijďte se podívat, bude to stát za to.

 

Iveta Sinkulová

ředitelka ZUŠ Říčany

Jáchym Svoboda

 

Judita Stejskalová

 

Jáchym Šimon

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena