ZUŠ Říčany

27. 5. 2016

Pěvecká soutěž PĚVECKÉ MLÁDÍ, Výtvarná přehlídka Byl jednou jeden král, ZUŠ reprezentovala Říčany v ústředních kolech hudebních soutěží

Pěvecká soutěž PĚVECKÉ MLÁDÍ

V kulturním centru U Labutě se 18. 3. 2016 uskutečnil čtvrtý ročník soutěže Pěvecké mládí.

V letošním roce soutěžilo 55 žáků a studentů, což je o 17 více než v loňském roce, celkem z 9 škol a školek.

Děti hodnotila porota složená z učitelů jednotlivých škol. Předsedkyní poroty byla paní prof. Jana Nováková z Mezinárodní konzervatoře v Praze, která má s pěveckými soutěžemi bohaté zkušenosti. V porotě dále zasedli pan uč. Pavol Jánoš (ZŠ Říčanského lesa), Martin Mužík (ZŠ Bezručova) a Jan Krásný (ZŠ Masarykovo n.) a paní učitelka Martina Červená ze ZUŠ Říčany. Role tajemníka poroty se ujala paní uč. Hana Javorská ze ZUŠ Říčany.

Děti byly hodnoceny v bronzovém, stříbrném a zlatém pásmu. Každý soutěžící si odnesl diplom a odměnu a mohl svůj výkon prodiskutovat s předsedkyní poroty. Korepetice žákům zajišťoval pan uč. Petr Malínek a o ozvučení se postaral Roman Kadlčák z KC Labuť.

Plakáty a diplomy připravila paní uč. Helena Dušková ze ZUŠ Říčany.

Děkuji všem kolegům za přípravu soutěže a čas, který tomu věnovali a budeme se těšit na V.ročník soutěže Pěvecké mládí v březnu 2017.

 

Zuzanka Soldátová ze ZŠ Bezručova

 

Výtvarná přehlídka Byl jednou jeden král

25.dubna 2016 proběhla v prostorách obřadní síně na Staré radnici vernisáž výstavy ,,Byl jednou jeden král“ , která byla věnována výročí 700 let od narození „Otce vlasti“, krále českého a císaře Svaté říše římské, Karla IV.

Soutěž pořádala ZUŠ Říčany ve spolupráci s Městem Říčany, Husovou knihovnou, Fakultou strojní ČVUT v Praze a Muzeem Říčany pod patronátem místostarostky města paní Hany Špačkové.

Děti a rodiče přivítala paní místostarostka a pan docent Josef Zicha z fakulty ČVUT v Praze.

Vernisáže se zúčastnili i další významní hosté – vedoucí školství a kultury Petr Dušek, Pavla Tillingerová z fakulty ČVUT a ředitel Husovy knihovny Vladimír Levický. Nechyběla ani předsedkyně výběrové komise Hana Večeřová ze ZUŠ Velké Popovice a paní učitelky Hana Šebestíková a Helena Dušková.

Ve zcela zaplněné obřadní síni si oceněné děti a kolektivy převzaly diplomy a odměnu ve formě poukázky na sladké potěšení do cukrářského salónu z rukou pana docenta Viktora Kreibicha z fakulty ČVUT v Praze.

Výtvarné přehlídky se zúčastnilo celkem 24 subjektů – škol, školek a výtvarných ateliérů a ve výtvarném ateliéru ZUŠ se sešlo kolem 200 prací individuálních či skupinových zhruba od 220 dětí.

Husově knihovně děkujeme za možnost vystavovat v jejích prostorách a velké díky patří paní učitelkám Haně Šebestíkové a Heleně Duškové za přípravu celé akce.

Děti na výtvarné přhlídce (KarelIV)

 

Zveme vás na vernisáž 25. května 2016 do Technologické galerie Ústavu strojírenské technologie na fakultě ČVUT. Vernisáž bude spojena prohlídkou budovy a učeben ČVUT.

Přijďte, těšíme se na vás.

A na závěr bych chtěla poděkovat městu Říčany za finanční podporu uměleckých soutěží a přehlídek v rámci

projektu Patriot.

Za organizační tým

Iveta Sinkulova, ZUŠ Říčany

 

ZUŠ reprezentovala Říčany v ústředních kolech hudebních soutěží

V letošním školním roce naši žáci opět postoupili do ústředních kol soutěží MŠMT. V obrovské konkurenci talentovaných žáků z celé republiky jsme se ani v letošním roce neztratili.

Do ÚK postoupilo celkem šest komorních souborů, dva ze smyčcového oddělení a čtyři soubory z dechového oddělení. Jako první proběhlo ústřední kolo soutěže MŠMT v komorní hře dechových nástrojů 6. - 8.5. 2016 v ZUŠ Orlová. I když letošní ročník provázely technické problémy s organizací, nakonec vše dopadlo uspokojivě a děti strávily na Ostravsku příjemné chvíle.

Získali jsme celkem tři 3.ceny a jednu 2.cenu.

DECHOVÉ TRIO - 3. cena

Andrea Moučková, Jakub Tománek, Šimon David (pedagog Petr Sinkule a Lukáš Kořínek)

SAXOFONOVÉ KVARTETO - 3.cena

Jana Janovská, Tomáš Rychta, Petra Porschová, Kristýna Stocková (pedagog Tomáš Remek)

ŽESŤOVÉ KVARTETO - 3.cena

Anežka Fořtová, Lucie Ferklová, Amálie Plešingrová, Tobiáš Dědek (pedagog Jiří Odcházel)

FELDPARTIE KVARTET - 2.cena

Jáchym Svoboda, Jan Javorský, Ondřej Kutman, Andrea Křešťáková (pedagog Josef Brázda a Petr Sinkule)

Feldpartie kvarteto ze třídy J. Brázdy a P. Sinkule

 

Ve smyčcové soutěži, která proběhla 13. – 15.5. 2016 v ZUŠ v Jindřichově Hradci, reprezentovaly ZUŠ dva soubory a získaly dvě 3.ceny. Tato soutěž proběhla bez problémů a děti, společně s rodiči a pedagogy, strávily v Jindřichově Hradci krásný den.

KLAVÍRNÍ TRIO – 3.cena

Kateřina Stocková, Terezie Mužíková, Martin Klásek

TRIO – HOUSLE, KLAVÍR – 3.cena

Jáchym Šimon, Cyril Šimon, Barbora Nováková

Oba soubory připravily paní uč. Hana Kutmanová a Hana Javorská.

Smyčcové trio ze třídy H. Kutmanové a H. Javorské

 

Postupy do ústředních kol považuji za velký úspěch vzhledem ke kapacitě ZUŠ, kde v hudebním oboru studuje pouze kolem 350 dětí. Svědčí to o tom, že naši učitelé skutečně dokážou objevit hudební talenty a vést je správným směrem. Samozřejmě soutěže nejsou pro každé dítě a není to hlavní náplň naší práce, ale ty děti, které napětí před soutěží inspiruje a posunuje dál, si svojí cestu mohou najít. Škoda jen, že MŠMT neustále snižuje dotace na umělecké soutěže a tudíž ve stejném poměru stoupají náklady, které musí nést jednotlivé umělecké školy. Účast v ústředních kolech samozřejmě každá škola považuje za čest, ale pokud je škola úspěšná, náklady na účast dost znatelně zatíží její rozpočet.

Všichni doufáme, že přijde doba, kdy MŠMT začne brát ZUŠ více na zřetel a snad znovu objeví kvality, které systém našeho uměleckého školství, jako jediný v Evropě, nabízí.

Iveta Sinkulova, ředitelka ZUŠ Říčany

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena