ZUŠ Říčany

4. 11. 2019

Partnerství s Musikskole Albertslund navázáno

V polovině září jsme byly, společně s kolegyní Martinou Dvořákovou z Twinning Říčany, vyslány do partnerského města Albertslund, abychom navázaly spolupráci s místními školami. Martina se zajímala především o spolupráci ve výuce německého jazyka mezi základními školami a mně připadla milá povinnost navázat kontakt s vedením hudební školy Musikskole v  Albertslundu. S panem ředitelem školy Ulrikem Skat Sørensenem a zástupcem školy Mortenem Praëm jsme si vzájemně představili své umělecké aktivity a pak jsme si prohlédli celou školu. Musím konstatovat, že se stále máme co učit a kam směřovat. Škola na první pohled vypadá celkem nenápadně, ale je perfektně vybavená. Výuka probíhá v dostatečně velkých třídách, nechybí ani prostory pro pedagogy a technické zázemí. Orchestry zkouší ve velkém sále, skvěle jsou vybaveny i třídy pro výuku teoretických předmětů. Myslím si, že chloubou školy je nahrávací studio. Dostala jsem možnost poslechnout si zkoušku symfonického orchestru. Bylo mi velice milé, že orchestr nacvičuje 8. symfonii Antonína Dvořáka a dirigent orchestru je houslista, který studoval v Praze na HAMU. Svět je prostě malý.

S panem ředitelem jsme se shodli na tom, že vzájemná spolupráce bude pro nás velmi přínosná a že obě školy jsou na spolupráci připraveny.  Primárně je velký zájem o spolupráci mezi symfonickými orchestry, přemýšlíme i o vzájemné výměně pedagogů, uvažujeme i o spolupráci v jazzové sekci. V současné době jsme ve fázi hledání společného termínu a dotací, z kterých bychom mohli využít finanční prostředky, především na dopravu. Doufáme, že se první setkání uskuteční už v příštím roce 2020.

Děkuji za možnost dánskou hudební školu navštívit, bylo to velice inspirativní.

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zábavný koncert

Milé děti, pokud máte rády písničky, rády zpíváte a líbí se vám nějaký hudební nástroj, přijďte se svými rodiči 11. listopadu 2019 v 17.00 nebo v 18.30 do kaple v Olivovně.

Základní umělecká škola Říčany ve spolupráci s Olivovou dětskou léčebnou připravila pro všechny děti, které mají zájem o hru na hudební nástroje, zábavný koncert.  Na koncertě uslyšíte a uvidíte všechny hudební nástroje, které na naší umělecké škole vyučujeme a můžete si na některé z nich i zkusit zahrát.  Uvidíte a uslyšíte také svoje kamarády, kteří už nástroje umí ovládat a umí zahrát lidové písničky či malé nebo větší skladbičky. Přijít může úplně každý, kdo chce do výuky lehce nahlédnout a na něco zeptat. Koncert ale není určen pouze pro malé děti, vždyť do dechového nebo pěveckého oddělení přijímáme i děti, které mají první třídu již dávno za sebou.

Těšíme se, že se v Olivovně sejdeme v co největším počtu. Zapište si termín koncertu do svých diářů a přijďte!

Vaše ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena