ZUŠ Říčany

27. 2. 2020

 

ZUŠ Říčany ukončila oslavy 65. výročí svého založení

 

Koncertem učitelů, který se konal 10. 2. 2020 v koncertním sále Staré radnice, ukončila ZUŠ program akcí, které byly připraveny k oslavám 65. výročí založení školy.

Program akcí nebyl tak velkolepý jako k 60. výročí a trochu se nám protáhl až do roku 2020. Nejprve jsme čekali na dostavbu koncertního sálu, pak nás čekalo stěhování ZUŠ do náhradních prostor a za půl roku zase stěhování zpět. Ale přesto jsme splnili vše, co jsme si slíbili uskutečnit.

Oslavy začaly v srpnu 2018, kdy na JAZZ JAMu vystoupily, vedle našich souborů a orchestrů, dva soubory z partnerského města Borkenu (SRN). Následoval Slavnostní koncert k 100. výročí vzniku Československé republiky, na kterém se poprvé představil symfonický orchestr ZUŠ Říčany. Pokračovali jsme prvním ročníkem klavírní soutěže pro žáky středočeských ZUŠ Středočeské pianoforte. V dubnu se do oslav zapojilo také taneční a literárně-dramatické oddělení. Taneční akademie byla skvěle připravená a děti z LDO jí skvěle uváděly. Hned poté jsme na konci dubna slavnostní vernisáží otevřeli v Technologické galerii fakulty ČVUT Retrospektivní výstavu výtvarného oboru. A na konci srpna 2019 jsme připravili dva koncerty s našimi partnery z Itálie – orchestr MABERLINER z Pistoi a Kreismusikschule Dreiländereck Löbau ze SRN – open air koncert JAZZ JAM 2019, který proběhl v Olivovně, a Slavnostní koncert symfonické hudby, jehož tóny rozezněly říčanské náměstí. V říjnu 2019 jsme se konečně dočkali nového koncertního sálu, a tak jsme mohli veřejnosti představit, na koncertě věnovanému Otevření nového koncertního a výstavního sálu, nové koncertní křídlo Steinway&Sons. V lednu jsme slavnostně znovuotevřeli zrekonstruovanou ZUŠ a posledním počinem těchto oslav byl již zmiňovaný Koncert učitelů, kterým jsme důstojně uzavřeli celé období.

V současné době ještě doděláváme propagační materiál, který jsme kvůli stěhování nestihli včas dokončit.

Akcí k 65. výročí bylo hodně a také bylo hodně lidí, kteří nám pomáhali. Nemůžu tady vyjmenovat všechny, také bych asi na někoho zapomněla – děti, rodiče, organizace, spolky, dobrovolníci, významní umělci, kolegové pedagogové i nepedagogové – děkujeme všem, kteří jste nám podali pomocnou ruku. A děkujeme také městu Říčany za finanční podporu.

Za ZUŠ Říčany

Iveta Sinkulová, ředitelka školy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena