ZUŠ Říčany

1. 6. 2020

ZUŠ zůstává zatím na distančním studiu

Vážení rodiče, milé děti, vážení přátelé ZUŠ Říčany,

v současné době rychlého uvolňování pravidel přijatých proti šíření Covidu-19 se jistě mnozí z vás budete ptát, proč ZUŠ v Říčanech dále zůstává na distančním studiu.

Máme k tomu několik důvodů.

Vzhledem k tomu, že vyučujeme na šesti místech poskytovaného vzdělávání, nejsme schopni vlastními silami zabezpečit hygienické normy požadované MŠMT. Velká část výuky probíhá na ZŠ, kde jsou v současné době všechny třídy obsazeny. Část našich pedagogů a podmínky v některých rodinách spadají z různých důvodů do rizikové skupiny.

Vždy jsem byla zastáncem rovnoprávného přístupu ke vzdělávání pro všechny žáky naší školy nejen v Říčanech, ale i na pobočkách. Protože všichni rodiče zaplatili stejnou úplatu za vzdělávání, mají všichni nárok na stejný přístup ke vzdělávání. Vzhledem k výše uvedeným faktům zůstane tedy naše výuka až do konce školního roku distanční.

Po zhodnocení všech pro a proti a po diskuzi se zřizovatelem jsme společně zvolili tuto variantu, která nediskriminuje žádného žáka, ani pedagoga.

Na druhou stranu musím poznamenat, že tato složitá doba přinesla ZUŠ i přínosné momenty. Okamžitě, během jednoho týdne, jsme byli schopni poskytovat výuku distanční formou, a to i v případech pedagogů, kteří s ICT nejsou v souladu. Naučili jsme se používat různé aplikace a komunikovat se žáky – v hudební nauce jsme začali používat aplikaci Noutee a  Class room, v tanečním oboru a LDO aplikaci Zoom, a zvuk Skype  určitě bude mnohým z nás v září chybět.  Z téměř 700 žáků se do výuky nezapojilo asi pouhých 10 žáků ze všech oborů! Zaznamenali jsme téměř 100% přítomnost žáků na hodinách. Osobní výuku výuka přes aplikace sice nemůže nahradit, přesto žáci pracovali velmi intenzivně, na hodinách byli přítomni i rodiče, za což velmi děkujeme a z reakce pedagogů vyplývá, že žáci se na výuku skutečně důkladně připravovali. Chyběly nám koncerty, tak jsme zahájili akci Koncertů v obýváku - staňte se našimi přáteli na FB a poslechněte si, že jsme nezaháleli. Do našich koncertů v obýváku se zapojilo i taneční a výtvarné oddělení. Museli jsme začít vyučovat jinak, hledat jiné učební postupy a možnosti, možná i více o výuce přemýšlet – a i to byl přínos.

Vážení rodiče, milé děti, těšíme se, až tento nezvyklý školní rok zakončíme.

Těšíme se na září, kdy, doufáme, budeme vyučovat tak, jak jsme zvyklí, v normálním provozu.

Výukové prostory v současné době upravujeme a vylepšujeme, připravujeme akce na příští rok. 

Budeme se snažit pro naše žáky připravit krásný nový školní rok.

 

P. S. A nezapomeňte - zápis na příští rok probíhá a talentové zkoušky jsou od 8. - 12. června 2020. Veškeré informace najdete na www.zusricany.cz. Přijďte, těšíme se na vás.

Iveta Sinkulová,

ředitelka ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena