ZUŠ Říčany

1. 5. 2022

ZUŠ Říčany – co se stalo v dubnu a co plánujeme na květen?

Zápis do ZUŠ Říčany

Přihlašovaní dětí k talentovým zkouškám do ZUŠ Říčany, a to znamená i do poboček ve Strančicích, Mnichovicích a Mukařově, stále probíhá. Veškeré informace naleznete na www.zusricany.cz. Přijďte, těšíme se na vás!

Soutěže, soutěže, soutěže

Co se týká soutěží, máme za sebou jeden z nejnáročnějších měsíců ve školním roce. Do okresních a krajských kol soutěže MŠMT a dalších soutěží a přehlídek se zapojilo téměř 400 žáků ze ZUŠ Říčany.

Soutěžili jsme téměř ve všech hudebních zaměřeních – hra na dechové nástroje, hra na bicí nástroje, zpěv, smyčcové soubory a orchestry a v tanečním oboru. Pozadu nezůstali ani klavíristé a velkou radost máme z našich pěveckých sborů.

Dařilo se nám opět v dechových nástrojích, kde jsme vybojovali sedm postupů do ústředních kol.

1. ceny s postupem do ústředního kola získali a v ústředním kole v Praze si zahrají:

Hra na příčnou flétnu – Johana Kořínková a Kristýna Josefína Plechatá (ped. Barbora Kořínková)

Hra na klarinet -  Agáta Jedličková (ped. Petr Sinkule)

Hra na fagot - Vojtěch Anelt (ped. Lukáš Kořínek)

Hra na saxofon -  Kristýna Stocková, (ped. Tomáš Remek)

Hra na tenor -  Martin Jaroš, Amálie Plešingrová (ped. Jiří Odcházel)

Velkou radost máme i z postupu Komorní orchestru ZUŠ Říčany do ústředního kola v Olomouci. Soutěž proběhla v ZUŠ v Mladé Boleslavi a za celou dobu trvání této soutěže tam nikdy nesoutěžilo tak velké těleso. + foto orchestru

Dirigent orchestru je Jiří Odcházel, umělecká vedoucí Jitka Adamusová a asistentka orchestru Veronika Mráčková.

Potěšil nás i pěvecký sbor na Celostátní přehlídce pěveckých sborů v Lounech, kde náš přípravný sbor Ladíme pod vedením sbormistryně Lucie Novákové získal první cenu a absolutní vítězství ve své kategorii. + foto sboru

Na mezinárodní soutěži Broumovská klávesa získal náš žák Matěj Korytář ze třídy Petra Malínka 3. cenu a hned v zápětí na Karlovarské růžičce 1. cenu.

Ani mezinárodní klavírní soutěž Beethovenovy Teplice se neobešla bez naší účasti. 1. cenu získal opět Matěj Korytář ze třídy Petra Malínka a 2. cena získala Rozárka Poláková ze třídy Michala Rezka.

Mnoho našich kolegů získalo ocenění poroty za pedagogickou práci a ocenění získala i ZUŠ Říčany.

Není možné v tomto omezeném publikačním prostoru uvést všechna jména soutěžících a pedagogů, je ale možné jim všem poděkovat za skvělou práci a za výbornou reprezentaci naší školy.

 

Pozvánky na naše květnové akce

 Koncert pěveckých sborů - středa 4. května 2022 od 18.00, strančická synagoga.

Uslyšíte pěvecké sbory Ladíme a Naladěno ze ZUŠ Říčany se sbormistryní Lucií Novákovou. Hostem koncertu bude počernický pěvecký sbor Rokytka se sbormistryní Andreou Čančarovou Houfkovou.

Koncert ke Dni matek – pondělí 9. května 2022, 17.30, koncert našich nejmenších žáků pro maminky.

ZUŠ OPEN – výtvarná výstava na ČVUT v Praze – v rámci ZUŠ Open pořádáme výstavu prací žáků výtvarného oboru v technologické galerii fakulty strojní ČVUT v Praze.

ZUŠ OPEN - KDYŽ OPEN TAK ZUŠ OPEN – čtvrtek 26. května 2022 od 16.30, Olivovna zahrada

Celonárodní týden uměleckého školství nazvaný ZUŠ OPEN každá škola slaví jinak. My ho slavíme open-air koncertem v Olivovně. Vezměte si deky nebo židle a přijďte s celou rodinou. Občerstvení bude zajištěno a vy můžete až do večera poslouchat naše sólisty i soubory, vidět práci tanečního oddělení, podívat se, jak malíři malují v plenéru a pokochat se hereckým vystoupením našich malých divadelních umělců.

Otvírání studánky sv.Anny – neděle 29.května 14.00, kaple sv. Anny ve Strančicích.

Po dlouhé době se pokusíme oživit otvírání studánky a zajistit tím pro náš region dostatek vláhy na celý rok. Dětský soubor Mikeš, děti z literárně dramatického oboru a pěvecký sbor Ladíme – my všichni jsme si pro tento den připravili program, který věnujeme studánce.

Přijďte, těšíme se na vás!

Markéta Sinkulová, programový a kulturně – výchovný pracovník ZUŠ Říčany

 

ZUŠ Říčany navázala spolupráci se ZUŠ v Orlové

Orlovou na Karvinsku a středočeské Říčany spojily zcela rozdílné výsledky v projektu, který porovnává úroveň života ve městech.

ZUŠ Říčany se nechala inspirovat městem Říčany. Tak jako vedení města Říčany oslovilo vedení města Orlová a navázalo s městem spolupráci, podobně chceme spolupracovat na bázi uměleckých škol.

Pan ředitel ZUŠ Orlová Andrej Vyoral navštívil 1. dubna ZUŠ Říčany. Strávili jsme v naší říčanské ZUŠce příjemné páteční odpoledne, nechyběla prohlídka školy, výtvarného ateliéru a tanečního studia s ukázkou taneční lekce (pan ředitel je tanečník). Na pracovním obědě jsme zhodnotili možnosti našich škol a našli mnoho společných bodů, na kterých bychom chtěli spolupráci vystavět. Pan ředitel strávil v našem regionu celý víkend a do Orlové odjížděl zcela zrelaxovaný.

Do prázdnin nás čeká ještě návštěva  ZUŠ Orlová a společný nástin aktivit, které bychom chtěli v příštím školním roce uvést do praxe. Těšíme se na novou spolupráci a chceme dokázat, že, i když Orlovou a Říčany dělí čtyři a půl hodiny cesty autem a více než dvě stě příček v Indexu kvality života, se některé analýzy mohou mýlit…

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

 

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena