ZUŠ Říčany

31. 10. 2022

Spolupráce s Národním divadlem oficiálně zahájena

Na konci září proběhla schůzka vedení a pedagogů ZUŠ Říčany s koordinátorkami projektu naší roční spolupráce. Setkání proběhlo v Národním divadle a díky naprosto přátelské a inspirativní atmosféře jsme načerpali mnoho podnětů a nápadů na aktivity, které můžeme našim žáků díky této spolupráci dopřát a umožnit. Připravujeme velký přehled nabídky možností spolupráce na naše webové stránky, kde si budou moci rodiče sami vybrat, jaká akce by pro jejich děti mohla být přínosná, ale také třeba jen zábavná a zajímavá. Čeká nás široké spektrum aktivit od spolupráce s hudebníky z ND, přes návštěvy různých představení spojených s tvůrčími dílnami, které jsou v ND velmi oblíbené, až po bojovky po prostorách ND. Myslíme, že opravdu na co se těšit, sledujte naše webové stránky!

Co připravujeme na listopad:

  • BPM – představení moderního tance v Národním divadle
  • Krajina těla – představení v Laterně Magice
  • Národní divadlo hoří – interaktivní hra pro malé všeználky a opáčko dějepisu
  • V Koncertním sále Staré radnice 3. listopadu od 19.30 koncert Tria OctOpus ve složení Markéta Dominikusová – housle, Matyáš Keller (člen orchestru Národního divadla) – violoncello a Markéta Sinkulová – klavír. Vstup volný. Koncert navazuje na projekt Spolupráce s ND 2022/2023.

 

Spolupráce s partnerskými regiony v německém Montabuaru je úspěšně za námi

Jak bylo již zmíněno v minulém článku, naši žáci smyčcového oddělení nás reprezentovali na mezinárodním projektu mladých hudebníků ze čtyř partnerských regionů, kde zastupovali Středočeský kraj. Na začátku října se vydali naši studenti Magdaléna Podlucká (ped. J. Adamusová), Adéla Hobzíková s Jakubem Kudibalem (ped. H. Kutmanová) a Kateřina Soldátová s Lukášem Kohoutkem (ped. O. Cibulka) do německého Montabauru, kde nastudovali s dalšími hudebníky z partnerských regionů Holbergovu suitu Edvarda Griega pod taktovkou dirigenta Tobiase Simona. Spolupráce přinesla zasloužené ovace na koncertech v Mohuči a Trevíru.

Naši žáci se měli možnost seznámit se stylem výuky na prestižním hudebním gymnáziu v Německu a i když byli věkově v orchestru nejmladší, s orchestrálními party se vyrovnali skvěle.

Svědčí o tom i skutečnost, že vedení německého hudebního gymnázia má zájem o spolupráci s naší ZUŠ a připravuje se pokračování projektu koncertu právě v Říčanech. Poděkování patří paní učitelce Jitce Adamusové za organizaci celého projektu.

 

Rádi bychom vás pozvali na nadcházející listopadové akce.

7. a 9. listopadu od 17.30 v koncertním sále Staré radnice „Na co budu hrát?“ - tradiční koncerty pro naše péháváčky, kde představujeme všechny nástroje, které v ZUŠ vyučujeme. Koncert je to vždy pestrý a je na co se těšit!

18. -  19. listopadu 2022 - Středočeské PIANOFORTE. Do Říčan přijedou mladí klavístisté z celého Středočeského kraje, vstup je volný.

Ve stejném termínu se náš Komorní pěvecký sbor Ladíme se sbormistriní L. Novákovou vydá do Liberce reprezentovat naší ZUŠ na Festivalu sborového zpěvu.

 

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena