ZUŠ Říčany

29. 12. 2022

I závěr roku je v ZUŠ Říčany plný událostí

 

Středočeské PIANOFORTE v Říčanech potřetí 

PIANOFORTE má již mezi základními uměleckými školami své dobré jméno. V polovině listopadu soutěžilo 51 umělců ve věku od 5 do 20 let v Koncertním sále Staré radnice v Říčanech. Profesionální porota, složená z pedagogů vysokých uměleckých škola a konzervatoří, posuzovala mnohdy obdivuhodné výkony. Předsedou poroty byl i tentokráte profesor Ivan Klánský, děkan HAMU v Praze.

 

Nechyběli ani žáci ZUŠ Říčany a slavili veliké úspěchy

Cenu a Titul absolutního vítěze soutěže obdržela Rozárie Poláková – pedagog Michal Rezek cenu získal Patrik Průžek – pedagog Markéta Poláková cenu získala Marie Volcová – pedagog Hana Javorská Čestné uznání I. stupně vybojovala Justýna Kadlecová a Eliška Soukenková– pedagog Vjačeslav Grochovskij a Ketřina Kótka – pedagog Markéta Poláková Čestné uznání si vysoutěžila též Amélie Dudová – pedagog Markéta Sinkulová Veliká gratulace patří nejen soutěžícím, ale také jejich pedagogům a rodičům. Vyvrcholením celé soutěže je vždy koncert laureátů. Tentokrát to byly hned koncerty dva. První z nich proběhl 20. listopadu ve Valdštejnském sále Senátu Parlamentu ČR v rámci hudebního festivalu „Malostranské komorní slavnosti“ a v prostorách Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, kde si jako bonus mohli dva z devíti laureátů zahrát čtyřručně s panem profesorem Ivanem Klánským Dvořákovy Slovanské tance. Poděkování patří Středočeskému kraji, který poskytl této akci dotaci z Fondu kultury a obnovy památek, dále městu Říčany za poskytnutí prostor Staré radnice.

Za organizační tým soutěže Hana Javorská

Spolupráce s Národním divadlem

Máme za sebou měsíc plný zážitků. Národní hoří – interaktivní hra v prostorách ND, která zaujala děti z našeho literárně-dramatického oddělení (LDO). Žáci z hudebního oboru byli u 100. provedení Mozartovy Kouzelné flétny ve Stavovském divadle a mohli o opeře diskutovat s režisérem Vladimírem Morávkem. Mladí Mozarti z Říčan si ve Stavovském divadle i zahráli. Navštívili jsme premiéru hry Hordubal v ND a setkali se s dramaturgyní Ilonou Smejkalovou. Taneční obor získal inspiraci pro své choreografie při představení CUBE na Nové scéně. A těsně před Vánocemi se naši nejmenší vydali na dílničku a pohádkovou operu Jeníček a Mařenka do Státní opery a děti z LDO na divadelní dílnu Divadlo, divadlo. To byl ale krásný rok!

Na co vás v lednu zveme?

Určitě přijďte na Taneční akademii, v úterý 24. ledna 2023 v 17.30 do KC Labuť. Jestli se vám líbil náš Mikulášský koncert, nenechte si ujít Pololetní koncert, v úterý 31. ledna 2023, v 17.30 v KC Labuť. Uslyšíte nejen naše sólisty, ale i naše orchestry a komorní soubory. Budeme vás informovat, jak dopadla mise Tanečního orchestru v Olomouci, na koncertě předsednictví ČR v EU a možná maličko připomeneme Mikulášský koncert – byl krásný, KC labuť byla zcela zaplněna a doufáme, že se nikdo při koncertě nenudil a bylo co poslouchat.

Přání do nového roku

Milé děti, vážení rodiče, vážení příznivci uměleckého vzdělávání, přátelé. Přejeme vám vše hlavně hodně zdraví, to budeme všichni potřebovat, abychom mohli překonávat další nástrahy, které nám příští rok připraví. Když budeme zdraví, půjde všechno lépe. Děkujeme za spolupráci a těšíme se s vámi se všemi na vše nové, co nás v novém roce potká.

Vaše ZUŠka

Vážení přátelé, dovolte mi, abych se lehce ohlédla za první adventní nedělí a za rozsvícením vánočního stromu na říčanském náměstí. Pamětníci si určitě pamatují, že první adventní neděli vždy zahajoval dětský folklórní soubor Mikeš ze zUŠ Říčany se svými hosty. Během času se situace různě měnila a my jsme postupně začali spolupracovat a připravovat program na adventní neděli s kolegy a dětmi ze zŠ Bezručova a MŠ Čtyřlístek. Společně, jako partnerské školy. Je to pro nás potěšení, že můžeme právě na první adventní neděli program společně připravit, vystoupit na pódiu a zahrát vám všem, kteří jste na náměstí přišli. a přišlo vás opravdu hodně. Myslím si, že tak plné náměstí nepamatuji! Uvědomuji si, že příprava takového programu není jednoduchá věc a proto bych ráda poděkovala celému týmu, který pro vás program připravil. V MŠ Čtyřlístek to byly paní učitelky Šárka Skůpová, Míša Hoffmanová, Natálka Křečková a adélka Gazdová. V zŠ Bezručova Jarka Šindelářová, Martin Mužík, Ludmila Mužíková a Petra Kobrová a v zUŠ Říčany Jiří Odcházel, Bětka Martínková, Hanka Porschová, Jana Pátková a renata Voříkovská. a samozřejmě děti ze všech tří škol. Poděkování patří také rodičům a městu Říčany, bez jejich obětavé spolupráce bychom se neobešli. Jestli jste si první adventní ne-děli s námi na náměstí užili, tak jsme moc rádi. Přejeme vám do nového roku jen vše dobré a těšíme se na další společná vystoupení.

Iveta Sinkulová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena