ZUŠ Říčany opět v ústředních kolech uměleckých soutěží

10. 4. 2013

Další výrazný úspěch naší umělecké školy!

 

ZUŠ Nymburk proběhlo 9.dubna 2013 krajské kolo soutěže MŠMT v oboru Komorní hra s převahou smyčcových nástrojů. Soutěžilo zde 25 komorních souborů ze SK o postup do ústředního kola. Postupová místa jsou dopředu stanovena a není zajištěn automatický postup soutěžících do dalšího kola, i když soubor nebo soutěžící získal 1.cenu.

 O postupech rozhoduje získaný počet bodů a rozhodnutí nezávislé poroty, která soutěž hodnotí. Ze středočeského kraje byla postupová místa určena pouze pro dva soubory. O to více nás potěšil úspěch smyčcového tria ve složení Kateřina Končická a Magdaléna Podlucká – housle a Kateřina Podlucká – violoncello, které v I.kategorii získalo 1.místo s postupem do ústředního kola!

Komorní soubor vede paní učitelka Jitka Adamusová.

Soubor se stal jední z dvou postupujících souborů společně s komorním triem ze ZUŠ v Nymburk.

 

Po velkém úspěchu žesťového oddělení ZUŠ Říčany, jehož soubory kompletně postoupily jako jediné ze Středočeského kraje do ústředního kola soutěže MŠMT v Liberci, je to další výrazný úspěch naší školy a potvrzení toho, že uměleckou školu navštěvují skutečně velmi talentované děti a že škola disponuje vynikajícím pedagogickým sborem. ZUŠ Říčany je prostě líheň talentů!

 

Všechny komorní soubory, které získaly v krajských kolech 1. a 2.místa, vystoupí na prestižní akci Festival ZUŠ SK, kterou organizuje ve spolupráci s řediteli uměleckých škol a Krajskou uměleckou radou Středočeský kraj.  Festival se uskuteční 23. – 24.května 2013 v divadle v Nymburce.

Naši školu zde bude reprezentovat celkem sedm! souborů.

 

Všeobecný nezájem MŠMT o ZUŠ

O to více nás zklamala zpráva, že ministerstvo školství nepovolilo navýšení kapacity ZUŠ Říčany. Ve sdělení, které nám písemně MŠMT poskytlo, stojí, že dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2011 – 2015 jasně deklaruje, že s ohledem na dosavadní vývoj se nemají zvyšovat kapacity ZUŠ, a to ani v místech s demografickým růstem.

Škoda. Každopádně budeme o navýšení kapacity usilovat i nadále. Názor MŠMT nás nesmí zviklat. Budeme mít výborné prostorové zázemí, máme všechny předpoklady, které navýšení kapacity povolují a zájem o umělecké vzdělávání je v Říčanech značný. Využijeme všech prostředků, abychom navýšení kapacity školy dosáhli.

 

Pozvání na akce školy

Ráda bych vás v závěru článku pozvala na akce, které ZUŠ v květnu pořádá.

13.května to bude Koncert ke Dni matek v Měks U Labutě. DFS Mikeš vás zve 5.května na svá vystoupení v Berouně a Černošcích na festivalu Berounské máje.

26.května v 17.00 proběhne v říčanském kostele Koncert barokní hudby. Vystoupí Komorní orchestr ZUŠ Říčany pod taktovkou Josefa Brázdy. Sólistou bude klarinetista Benjamin Sirovátka. Se stejným programem vystoupí orchestr také 29.5. na festivalu Libeňské jaro mladých od 19.00 v nádherných prostorách Libeňského zámečku.

V závěru měsíce proběhne zápis do ZUŠ na rok 2013/2014. A 30.května v 18.00 se společně sejdeme na ČVUT na vernisáži výstavy ,,Kolečka a páčky“.

Veškeré další informace na www.zusricany.cz.

 

Přijďte, těšíme se na vás!!

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena