Zveme na výstavu do Městské Galerie Říčany

26. 8. 2022

Vernisáž výstavy O POSLUŠNOSTI autora Pavla Šmída se uskuteční ve středu 14. září od 17.30 hod. Během vernisáže si můžete užít koncert zpěváka, skladatele a multiinstrumentalisty Davida Pomahače.

Komentovaná prohlídka s autorem výstavy Pavlem Šmídem proběhne ve středu 21. září od 18 hodin. Výstava potrvá do neděle 16. října 2022.

Pavel Šmíd patří k nemnoha autorům své generace, kteří se svým figurálním dílem přímo dotýkají citlivých, ale stále aktuálních otázek naší minulosti, které mají společenský přesah i do současnosti.

 

O poslušnosti…

Už dlouho převaluji v ústech pojem poslušnost. Jako dítě socialismu jsem ho zažil v mnoha podobách. Spartakiády, „nablblé“ besídky, průvody s mávátky nebo lampiony, pionýrské uniformy, červené šátky apod. Dítě se neptá, dítě plní. Když vidí, že se podobně chovají dospělí, nad smyslem nebádá. Poslušnost má mnoho podob. Mimo jiné je to jediná cesta, jak dojít k dobrému kolektivnímu výsledku třeba ve sportu, v divadle, orchestru, kuchyni. Říkáme tomu dril, disciplína, kázeň. Jsme schopni rozlišit smysluplnost disciplinovanosti od nesmyslné ztráty osobní svobody? Poznáme, kdy už je naše ochota poslouchat za čarou, a kdy už sloužíme cizím cílům?

Pavel Šmíd, 2022

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena